Poslanci schválili protikorupční balíček ministerstva vnitra

Vládní protikorupční balíček schválila Poslanecká sněmovna. Zavádí například institut korunního svědka a protikorupčního agenta a mění postavení spolupracujícího obviněného. Norma teď bude směřovat do Senátu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

hlavní vchod do Poslanecké sněmovny

hlavní vchod do Poslanecké sněmovny | Foto: Marián Vojtek

Komunistům se do předlohy nepodařilo dostat vlastní návrh na zavedení majetkových přiznání u lidí s majetkem nad 10 milionů korun. Sněmovna nepodpořila ani návrhy občanského demokrata Marka Bendy, který chtěl zrušit institut agenta provokatéra a ustanovení, které policistům zaručuje libovolný přístup do daňových přiznání.

Uspěl ale návrh Jeronýma Tejce z ČSSD, podle kterého by o tom, který z obviněných by se mohl stát korunním svědkem, a zaručit si tak beztrestnost, rozhodoval žalobce se souhlasem nejvyššího státního zástupce.

Normu kromě sociálních demokratů podpořili zelení, většina komunistů a část lidovců. Občanští demokraté, kteří označují balíček za propolicejní, se odmítli debaty účastnit. Také poslanci TOP 09 nehlasovali nebo se hlasování zdrželi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Václav Láska, předseda správní rady Transparency International, v Ozvěnách dne Radiožurnálu

Návrh teď bude putovat do Senátu a posléze k prezidentovi. Vzhledem k tomu, že na konci příštího týdne jsou volby, pokud by horní komora parlamentu nebo prezident z jakýchkoli důvodů balíček sněmovně vrátili, jednání o něm by skončilo. Po volbách by se totiž sněmovna k vrácenému zákonu vyjádřit nemohla. ODS už upozornila, že zmíněné změny v horní komoře neprojdou.

Přesto je ministr vnitra Martin Pecina spokojený. „Jsem hrozně rád, že to prošlo, že z toho nikdo neudělal předvolební mítink, protože je to příliš vážné téma na to, aby se zneužívalo. Jsem také rád, že poslanci ODS jednání nedestruovali, protože samozřejmě mohli a tolik času na to už do voleb není. Myslím, že je důležité, že policie zase bude mít v rukou nástroje, které potřebuje,“ uvedl.

TI: Nejde o korupci, ale o voliče

Podle protikorupční organizace Transparency International (TI) je institut korunního svědka věc, kterou by bylo dobré podrobit odborné diskusi. K potírání korupce by prý mohla významněji přispět za určitých podmínek - například když by o beztrestnosti korunního svědka rozhodovali soudci, nikoli státní zástupci. V Ozvěnách dne Radiožurnálu to řekl Václav Láska, předseda správní rady TI.

„Ale já můžu i za organizaci říct, že to, co se děje teď, v těchto dnech, my vnímáme především jako předvolební kampaň, a celkem se straníme toho komentovat návrhy a postupy politických stran. Protože se obáváme, že nic z toho, co se teď děje, nesměřuje k potírání korupce, ale pouze k získávání hlasů před volbami,“ uvedl Václav Láska.

Veronika Malá, Katarína Brezovská, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme