Dluh za MS v Liberci možná uhradí stát

Ani patnáct měsíců po skončení mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci není jasné, kdo uhradí dluhy po organizačním výboru. Podle serveru aktuálně.cz by se to ale mohlo brzy změnit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kateřina Neumannová

Kateřina Neumannová | Foto: Alžběta Švarcová | Zdroj: Český rozhlas

Dluhy by nakonec mohl na žádost ministerstva školství uhradit stát. Po šampionátu činily více než osmdesát milionů korun, nyní už je to však zřejmě mnohem více.

„Původně se počítalo s rozpočtem ve výši okolo 450 milionů, z nichž měla zhruba polovinu zaplatit Mezinárodní lyžařská federace FIS formou pronájmu marketingových práv. Nicméně už v roce 2008 bylo jasné, že bez zásahu státu není možné šampionát uspořádat. K očekávaným sedmdesáti milionům, které měl stát na mistrovství dát, velmi překvapivě najednou přibylo dalších 189 milionů,“ přibližuje způsob financování reportér Českého rozhlasu Ondřej Suchan.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dluhu po mistrovství světa v Liberci hovořil Ondřej Suchan

„V tu dobu si každý zřejmě myslel, že není možné dovést šampionát do červených čísel. To se ovšem stalo i přesto, že během šampionátu přidal dalších patnáct milionů Liberecký kraj. Dluh nakonec činil 82 milionů, ale to bylo loni. Teď se kvůli penále a úrokům hovoří až o sto deseti milionech,“ pokračoval reportér.

Zdálo se velmi nereálné, že by stát dluhy za mistrovství zaplatil. Ministryně školství Miroslava Kopicová, ministr financí Eduard Janota i premiér Jan Fischer říkali, že není možné hradit tyto dluhy, zvláště když není hotová zpráva o mistrovství světa,.

„Zprávu mělo vyhotovit ministerstvo školství a financí. Měla být hotova už na konci minulého roku. Nakonec by měla být předložena příští týden na jednání vlády. A podle našich informací i informací Aktuálně.cz se předpokládá, že by stát mohl něco přispět na sanaci těchto dluhů,“ uvedl Suchan.

V tuto chvíli však málokdo tuší, proč ještě neí vyhotovena zpráva o mistrovství světa.

Neumannová se nevyjadřuje

„Odkládala se na konci roku, protože nebylo úplně uzavřené vyúčtování. Prodával se ještě majetek organizačního výboru, stále se ještě přemýšlelo, kde ušetřit, aby dluhy nebyly tak velké. V současné době nevím ani já, ani například šéf lyžařského svazu nebo věřitelé, proč není zpráva hotová,“ divil se Suchan.

Podle něj je velmi překvapivé, jak se k celému problému staví hlavní pořadatelka šampionátu Kateřina Neumannová.

„Všichni asi čekali, že se nějak k dluhům postaví. Jenže ona odstoupila z funkce a není po ní ani vidu, ani slechu. Nadále pracuje pro stát na ministerstvu obrany, ale k mistrovství se nevyjadřuje,“ dodal reportér.

Tomáš Pavlíček, Ondřej Suchan, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme