Sněmovna se shodla na vydání povodňových dluhopisů

Poslanci na dnešní mimořádné schůzi podpořili vydání povodňových dluhopisů v objemu do tří miliard korun. Novelu zákona o dluhopisovém programu schválili napříč politickým spektrem. Vláda chce peníze použít na likvidaci škod, které způsobily nedávné záplavy na Moravě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eduard Janota ve sněmovně

Eduard Janota ve sněmovně | Foto: Tomáš Adamec

Poslanci o předloze rozhodli ve stavu legislativní nouze bez dlouhých debat ve zrychleném jednání. Návrh získal přes 160 hlasů, tedy pohodlnou většinu. Teď zamíří do Senátu, který by ho měl posoudit příští týden.

Peníze, které se emisí dluhopisů získají, by měly sloužit na opravy škod po povodni. Podle ministra financí Eduarda Janoty jde v tuto chvíli hlavně o opravu infrastruktury, jako jsou dálnice, silnice, železnice, mosty či poškozená koryta řek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslední schůze nynější sněmovny pohledem redaktorky Veroniky Malé a komentátora Radiožurnálu Petra Nováčka

Cenné papíry v hodnotě do tří miliard korun od státu koupí Evropská investiční banka. Ministr Janota Radiožurnálu řekl, že dluhopisy budou vydány za tržních podmínek, se zhruba čtyřprocentním zúročením na 10 let. Aby nezatížily státní rozpočet, navrhne ministr úspory ve státní správě.

Sociální demokraté v dalším navýšení výdajů státu podle místopředsedy ČSSD Bohuslava Sobotky velký problém nevidí:

„Pro stát to budou výdaje teprve v okamžiku, kdy se začnou reálně čerpat. A vzhledem k tomu, že tyto finanční prostředky mají být vynaloženy na nápravu povodňových škod ve smyslu obnovy zejména státní infrastruktury, pak to čerpání bude rozloženo do delšího časového období. Nepředpokládám, že by se začalo čerpat ještě v letošním roce,“ prohlásil Sobotka.

Vládní návrh na vydání dluhopisů měl podporu i ze strany ODS, jak řekl její poslanec Michal Doktor:

„Souhlasíme se žádostí vlády, zároveň však upozorňujeme vládu a především veřejnost České republiky, že problém, v kterém jsme se vyskytli, je dán rozpočtovým napětím, které zavinila levice, když zvýšila reálný dluh této země o 16 miliard korun svým rozhodováním při schvalování rozpočtu na rok 2010,“ uvedl Doktor.

Zaplavené Troubky | Foto: Tomáš Adamec

Podle předsedy zelených Ondřeje Lišky by se peníze z dluhopisů měly využít na budoucí protipovodňová opatření, a ne jen na likvidaci současných škod:

„Tyto peníze budou mít skutečně smysl jedině tehdy, pokud budou použity na rekultivaci krajiny, ke zlepšení její schopnosti zadržovat přirozeně vodu. Je to mnohem levnější opatření a je to opatření, které jako jediné může účinně zabránit povodňovým škodám,“ myslí si Liška.

Místopředseda TOP09 Miroslav Kalousek uvedl, že pomoc musí být rychlá a následně musí být tyto peníze ušetřeny v jiných prioritách, aby nebyl zvýšen deficit.

Komunistický poslanec Václav Exner poukázal na to, že z původního dluhopisového programu byly dosud utraceny asi čtyři miliardy korun a tři ještě zbývají. Podle něj tedy není jasné, jestli jsou nové obligace nutné.

Igor Maňour, Veronika Malá, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme