Boj s korupcí se stal jedním z hitů předvolební kampaně

K boji proti korupci se přihlásily nejen téměř všechny politické strany, ale i podnikatelé a občanská sdružení. Jedním z nich je liberecké sdružení Čmelák. To se pokouší zlepšit kvalitu veřejného života v Liberci, ale také rozhýbat veřejnou diskusi na toto téma.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

korupce - ilustrační foto

korupce - ilustrační foto | Foto: Magdaléna Trusinová

Zítra pořádá sdružení konferenci s názvem: ‚Je korupce závažný společenský problém, a pokud ano, existuje jeho řešení?‘ Hosty budou odborníci z Transparency International, ministerstva vnitra a z Technické univerzity v Liberci.

Petr Nečas je v čele ODS poměrně krátce, v politice se už ale pohybuje bezmála 20 let. Přesto se mu velké skandály vyhýbaly. Miroslav Kalousek z TOP 09 se podle sdružení Čmelák prezentuje jako 'politik, kterému nikdy nebyly dokázány úmyslná pochybení a zločiny, u kterých byl jako politik přítomen'.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sdružení Čmelák.mp3

Nová rýsující se vláda ODS, TOP 09 a Věcí veřejných by si mohla s korupcí úspěšně poradit. První velkou zkouškou bude velká zakázka na ekologické zátěže.

V České republice se ročně vynakládá na boj s korupcí, kterou vykonávají neziskové organizace, necelých 10 milionů korun, což není vysoké číslo.

„Na Petru Nečasovi se dá ocenit jeho kultivovaný projev a schopnost organizace, nemám ho spojeného s žádným skandálem, jako osobnost se mi jeví pozitivně, říká za sdružení Čmelák Jan Korytář.

Věci veřejné mají boj proti korupci jako vlajkovou loď

V politice ale nelze uspět bez dostatečného finančního zázemí. Věci veřejné podporuje podnikatel Vít Bárta.Ten je majitelem největší české bezpečnostní a vymahačské agentury, která získává mimo jiné lukrativní zakázky od pražského magistrátu.

„Otázka je, zda pan Bárta investici udělal z toho důvodu, že má dostatečně vyděláno, štve ho politické prostředí, chce ho změnit a přistupuje k tomu jako mecenáš nebo jestli to bere jako business,“ říká Jan Korytář.

Nutnost nové protikorupční strategie

Sdružení Čmelák se zaměřuje hlavně na korupci na komunální úrovni. Zpočátku se zabývalo malými kauzami. Po pětiletých zkušenostech vidí sdružení úspěch v silné politické vůli a dobrém plánu. Podle Korytáře by sdružení rádo založilo jakousi libereckou protikorupční koalici. Což by nemělo být volební politické uskupení, ale neformální spojení podnikatelů, novinářů, aktivistů, kandidátů do zastupitelstva, kteří se dopředu písemně zaváží, že budou po svém zvolení, v případě kandidátů, prosazovat konkrétní body z protikorupční strategie.

„Aby byl boj s korupcí účinný, je třeba připravit nějaké komplexní systémové řešení. A to my bychom chtěli tady v Liberci s dalšími osobnostmi a subjekty připravit, aby nové zastupitelstvo s první listopadovou schůzí začalo projednávat přijetí této ucelené protikorupční strategie a systémově se změnilo prostředí, které teď na městě je,“ říká Jan Korytář.

Václav Sochor, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme