Klaus znovu pozval na Hrad Nečase i Sobotku

Prezident Václav Klaus se zítra sejde na Hradě s lídry ODS a ČSSD, Petrem Nečasem a Bohuslavem Sobotkou. Klaus to oznámil na svých webových stránkách. S Nečasem jednal prezident už dnes. Je možné, že ho zítra pověří jednáním o sestavení vlády.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

prezident Klaus přijal volebního lídra ODS Nečase

prezident Klaus přijal volebního lídra ODS Nečase | Zdroj: ČTK

Bohuslav Sobotka řekl, že za současné situace o vládě jednat nechce. Sociální demokraté sice volby vyhráli, ale nemají potenciál sestavit vládní většinu. Zítra proto na stranickém předsednictvu navrhne, aby ČSSD pozastavila vlastní snahy vyjednat koalici. Souhlasí s ním i místopředsedu ČSSD Lubomír Zaorálek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek

„Jednání mají smysl pouze za předpokladu, že ten, kdo je povede, dostane konkrétní pověření. To je podmínka,“ řekl Zaorálek. On sám považuje za pravděpodobné, že prezident už zítra řekne, koho sestavením nové vlády pověří.

„Pokud se tak stane, jednání o vládě neobnovíme, budeme jednat jen o rozložení sil v Parlamentu. Protože jsme zvítězili ve volbách, má logiku požadavek, abychom obsadili místo předsedy sněmovny,“ uvedl místopředseda ČSSD.

Komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček si nemyslí, že bychom už zítra znali jméno nového premiéra.

Přehrát

00:00 / 00:00

Komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček v pořadu Stalo se dnes

„Situace není tak jasná, aby prezident riskoval, že udělá krok, který nikam nepovede. Proto spíše jen požádá některého politika, aby vedl přípravná jednání o možné podobě příští vlády,“ řekl Nováček.

„Klaus bude chtít jasně slyšet, ať už od Nečase či od Sobotky, že jsou schopni přijít s konceptem, který by získal jasnou podporu Poslanecké sněmovny. Nic prezidenta nenutí k tomu, aby před tím dělal jakékoli ústavně směrodatné kroky,“ myslí si komentátor Českého rozhlasu.

Igor Maňour, Jana Zemanová, Veronika Sedláčková, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme