Petr Tluchoř: Předseda Sněmovny patří koalici

Případná koalice ODS, TOP 09 a VV by měla obsadit i funkci předsedy Poslanecké sněmovny. Rádiu Česko to řekl člen vyjednávacího týmu občanských demokratů Petr Tluchoř: „Ústavní vymezení předsedy Sněmovny - dá se to poznat i na tom, že on má právo potřetí jmenovat předsedu vlády - z tohoto ústavního vymezení logicky vyplývá, že předseda sněmovny by měl zastupovat většinu v Poslanecké sněmovně. A z tohoto pohledu já si myslím, že by roli předsedy Sněmovny měl zastávat někdo z koalice." Zdůraznil, že jde o jeho soukromý názor.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Tluchoř

Petr Tluchoř | Foto: Marián Vojtek

Podle Tluchoře se o obsazení tohoto postu v možné budoucí koalici mluvilo, ale vyjednavači ODS, TOP 09 a Věcí veřejných zatím nedošli k žádnému závěru. V předchozích vyjádřeních se představitelé TOP 09 a VV tomu, přenechat post předsedy dolní komory sociálním demokratům nebránili, zřejmě by však do nkce nepodpořili Jiřího Paroubka, odstupujícího předsedu ČSSD.

Petr Tluchoř připustil, že v době opoziční smlouvy byl post předsedy Sněmovny nabídnut opozici. Ale to podle něj vycházelo z tehdejší politické situace. „Předseda Poslanecké sněmovny je volen v tajné volbě Poslaneckou sněmovnou. Je logické, pokud má reprezentovat názor většiny v Poslanecké sněmovně, že by se koalice mohla pokusit dohodnout na tom, kdo by to měl být."

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Václava Sochora je jeden z vyjednavačů ODS o nové vládě, lídr poslanců ODS Petr Tluchoř.

Mirek Topolánek? Žádné varianty

Petr Tluchoř se pro Rádio Česko vyjádřil i k situaci v ODS. On sám nehodlá kandidovat do vedení strany na nadcházejícím kongresu ODS (18. a 19. června) a chce se znovu ucházet o post předsedy poslaneckého klubu.

Jak a jestli vůbec bude pokračovat v politice bývalý předseda strany Mirek Topolánek je nejisté: „V tuto chvíli je to bezpředmětná otázka. Bývalý předseda Topolánek z pozice předsedy odešel a v tuto chvíli se nebavíme o žádných dalších variantách," řekl Rádiu Česko Petr Tluchoř, který byl považován za blízkého spojence Topolánka v rámci ODS.

Marián Vojtek, Patricie Polanská, Václav Sochor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme