Zakázka na skenování pro Homolku je předražená o miliony

Nemocnice Na Homolce si nechává skenovat za 174 milionů korun chorobopisy. I když zakázku neměl dělat žádný subdodavatel, přesto ji vítěz tendru postoupil další firmě. Ta pak chorobopisy skenuje jen za tři čtvrtiny vyhrané částky. Radiožurnál ale zjistil, že i cena tohoto subdodavatele je výrazně předražená.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nemocnice

Nemocnice | Foto: Tomáš Adamec

Státní Nemocnice Na Homolce se rozhodla skenovat chorobopisy, které se jí za dvacet let její činnosti nahromadily v archivu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Petra Sehnoutky o předražené zakázce na skenování chorobopisů pro Nemocnici Na Homolce

Zakázku vyhrálo sdružení dvou firem s cenou 174 milionů korun včetně DPH. Radiožurnál ale zjistil, že ani jedna z vítězných firem na zakázce nepracuje.

Chorobopisy totiž skenuje pardubická firma K2P, která se přitom výběrového řízení vůbec neúčastnila.

Jednatel firmy Vladimír Podnecký Radiožurnálu potvrdil, že K2P má za skenování slíbeno jen tři čtvrtiny z vysoutěžené ceny, zbytek inkasují vítězové tendru.

„Jedna věc je, za kolik to děláme my, druhá věc je celková cena, ale je tam v podstatě celý zisk rozdělený mezi to sdružení,“ řekl Podnecký.

Rozdíl 100 milionů

Celková částka je počítaná na 75 milionu stran chorobopisů. Nemocnice tak vítězi platí za stránku dvě koruny a třicet haléřů i s dopravou. Pardubická firma ale skenuje stránku už jen za jednu korunu a sedmdesát haléřů. Doprava přitom cenu ovlivňuje zanedbatelně, jen v řádech setin haléřů na stránku.

Podle zjištění Radiožurnálu ale K2P umí velké zakázky dělat i za mnohem nižší částku - jen 80 haléřů na jednu stránku. V tomto týdnu totiž zaslala firma pana Podneckého nabídku na oskenování 50.000 stran svázaných scénářů za 40.800 korun.

Pokud by se to převedlo na zakázku pro Nemocnici Na Homolce, skenování chorobopisů by za těchto podmínek vyšlo na 60 milionů korun, tedy o více než sto milionů korun levněji.

Jak je možné, že se pardubická firma s nabídkou dostala na takovou cenu, jednatel Vladimír Podnecký vysvětlovat nechtěl. „Bez komentáře, to je prostě obchodní tajemství, moje cena. Spojujete jablka a hrušky,“ řekl.

Všichni zainteresovaní mlčí

Ředitel nemocnice Na Homolce i jeho kolegové z vedení této státní nemocnice se k detailům zakázky odmítají vyjádřit už více než měsíc. Podobně reagoval i Tomáš Kadlec, jednatel jedné z vítězných firem Disol. Nejprve slíbil setkání, pak ho odvolal.

Jaromíra Konečného, jednatele druhého vítěze, kterým je výrobní družstvo invalidů VDI Meta Trans, zastihnul Radiožurnál v rodinném domě na okraji Prahy. Komunikovat chtěl ale jen přes e-mail, na který neodpověděl.

Chtěli jsme vědět, proč je kolem zakázky tolik tajností. Obrátili jsme se proto na organizaci sdružující na 250 zaměstnavatelů zdravotně postižených - Svaz výrobních družstev. Karel Rychtář z tohoto svazu ale říká, že vítězná firma VDI Meta Trans členem jejich svazu není.

„Dalo by se asi s úspěchem přemýšlet, jestli to, že mezi zpracovatelem, což je K2P v Pardubicích, a mezi odběratelem, což je Nemocnice Na Homolce má nějaký smysl zprostředkovatel, který je pouze obchodním zprostředkovatelem za provizi,“ pozastavuje se Rychtář.

Zajímavostí je, že pár měsíců před vypsáním výběrového řízení na skenování nemocnice nakoupila skenery za 1,5 milionu od firmy Copymat. Jedním z vítězů tendru na skenování pak byla firma Disol. Za ni jedná Tomáš Kadlec, který je zároveň zaměstnancem firmy Copymat.

Martin Hromádka, Petr Sehnoutka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme