Korupci by mohly posuzovat specializované senáty

Při jednání stran předpokládané vládní koalice přišly na přetřes i otázky změn v justici, pokud ne přímo její reformy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soudcovské kladívko

Soudcovské kladívko | Foto: Fotobanka stock.xchng

Vzhledem k jejich předvolebním slibům v nich hraje prim zřízení protikorupčních státních zastupitelství a zvláštních soudů nebo soudních senátů, které by úplatkářství trestaly.

Politici slíbili, že budou zvyšovat počty nižších soudních úředníků tak, aby se soudci mohli víc soustředit na skutečné rozhodování a neměli na starosti tolik administrativní agendy jako doposud.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident Soudcovské unie Tomáš Lichovník se ve Světě o desáté vyslovil pro specializované protikorupční senáty

Prezident Soudcovské unie Tomáš Lichovník se v médiích vyjádřil pro specializované senáty, ale ne soudy. Ve Světě o desáté zdůraznil, že problémem podle něho není souzení korupce, ale její odhalování.

„Z pohledu nové vládní koalice je snaha něco změnit ale bohužel zatím nemají zcela ujasněné, co pro to bude nejlepší. Sami jejich odborníci poukazují na nutnost analýzy.“

Prezidentka Unie státních zástupců Lenka Bradáčová tvrdí, že by se myšlence speciálního protikorupčního úřadu nebránila. Podle ní by ale záleželo na tom, jak by byl systémově zařazen.

Milan Kopp, Tomáš Pavlíček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme