Občanské demokraty čeká dnes klíčový stranický kongres

Občanští demokraté se připravují na klíčový stranický kongres. Začne dnes v pražském hotelu Clarion. První den budou členové ODS probírat programové otázky a v neděli si zvolí nové vedení. Na funkci předsedy nemá současný lídr Petr Nečas protikandidáta. Boj se ale nejspíš strhne o posty místopředsedů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Nečas (ODS)

Petr Nečas (ODS) | Foto: Tomáš Adamec

Podle místropředsedkyně ODS Miroslavy Němcové se delegáti na kongesu budou ohlížet za výsledky parlamentních voleb a budou analizovat, proč občanští demokraté ztratili 800 tisíc voličů. „Potom také půjde o to zvolit nové vedení, a to s ohledem na to, co od tohoto vedení očekáváme. Tedy nejenom to, aby se vyrovnalo se ztrátou voličů a pokusilo se je získat zpět, ale také aby to bylo schopné vedení, které dokáže dokončit vyjednávání o sestavení vlády v co nejkratší lhůtě,“ uvedla Němcová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O víkendovém kongresu ODS mluvili v pořadu Stalo se dnes místopředsedkyně strany Miroslava Němcová a politolog Josef Mlejnek z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Petr Nečas na úvod celého kongresu přečte zdravici od prezidenta Václava Klause, který na konges nepřijede. Podle politologa Josefa Mlejnka z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy se jeho neúčast dá chápat tak, že Klaus Petra Nečase bezvýhradně nepodporuje:

„Václav Klaus několikrát dával důrazně najevo, že on by si představoval ODS jako stranu silně ideově vyprofilovanou, jako stranu, která by s ním ideově souzněla. Já mám pocit, že by si i trošku přál, aby členové ODS byli trošku členové Klausovi církve, trošku nadsazeně řečeno.“

„Petr Nečas si uvědomuje, že se ODS musí rozkročit a nemůže být jenom stranou, která podporuje některé kontroverzní názory Václava Klause. Myslím si, že Václav Klaus může mít s Petrem Nečasem podobný problém jako s Mirkem Topolánkem, že mu bude vyčítat rozkročení a malou ideovost,“ vysvětlil politolog.

Nepřijede ani Topolánek

Do pražských Vysočan nedorazí ani bývalý předseda strany Mirek Topolánek, který delegátům poslal dopis. Petr Nečas pouze řekl, že jde o Topolánkovo osobní rozhodnutí, které mu nepřísluší komentovat. Kdyby se však expředseda ODS rozhodl přijet, dostane podle Nečase možnost vystoupit:

„My naprosto respektujeme jeho rozhodnutí, zda přijede, nebo nepřijede na kongres. V případě že by přijel, tak by samozřejmě dostal přednostní právo k vystoupení v bloku exklusivně vystupujících členů vedení ODS. On se rozhodl nezúčastnit a s jeho textem zítra bude seznámeno osazenstvo kongresu, každý ho dostane k dispozici.“

Staré vedení se nechalo vyfotit

Vedení ODS, které se dnes večer sešlo naposledy ve starém složení, řešilo jen organizační otázky před víkendovým volebním kongresem. Po jednání, které netrvalo ani hodinu, se grémium strany už jen nechalo vyfotit a založilo tak prý novou tradici: fotografie všech členů vedení budou nyní viset na zdi v sídle ODS.

Lucie Husárová 1, Lenka Rafaelová, Jan Richter Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme