Delegáty kongresu ODS čeká volba nového vedení

ODS čeká přelomový den. Téměř kompletně se změní stranické vedení. Zatímco Petr Nečas má zvolení předsedou strany jisté, o posty místopředsedů se při tajné volbě utká nejméně osm hráčů. Největší šance se podle zákulisních informací připisují Davidu Vodrážkovi, Pavlu Drobilovi a Pavlu Blažkovi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hlasování během 21. kongresu ODS (vpravo Alexandr Vondra)

Hlasování během 21. kongresu ODS (vpravo Alexandr Vondra) | Foto: Tomáš Adamec

Podstatné jsou přitom vzájemné dohody mezi regiony uzavřené v minulých dnech. V hotelu v pražských Vysočanech, kde se kongres ODS koná, se ale vyjednávalo do poslední chvíle.

Přehrát

00:00 / 00:00

RRž ODS volba vedení 20.6..mp3

O podpoře pro jednotlivé kandidáty se vyjednává v uzavřených salóncích, na chodbách i u baru. David Vodrážka, který chce znovu být prvním místopředsedou strany, však pár hodin před volbou tvrdil, že téměř vše je už dohodnuto a pro zákulisní hrátky tak už nezbyl prostor:

„V průběhu dohadování o tom, že mě podpoří delegáti například Moravskoslezského kraje, Jihočeského kraje a jižní Morava jsme dali jasně najevo, že podporujeme i jejich kandidáty. To znamená, že jsme je zcela podpořili a naši delegáti mají odhlasováno jasné zadání, koho mají podporovat.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Vodrážka podpora.mp3

Jihomoravský Pavel Blažek však připouští, že konečné dohody se vždy uzavíraly až na poslední chvíli: „Pamětníci říkají, že rozhodující je noc předcházející kongresu. To znamená, že ze soboty na neděli asi padnou nějaké definitivní dohody.“

V sobotu odpoledne se na schůzky s kolegy z jiných regionů chystal taky ústecký Jan Kubata. Na poslední chvíli se snažil vyjednat další hlasy pro kandidáta Alexandra Vondru. Nejde však podle něj o žádné zákulisní dohody a proto mu prý ani nevadí, když ho u těchto setkání s kolegy někdo fotí:

„Nedělejme si žádné těžké představy, prostě sedneme si tady do baru – Saša, někdo a já, zapálíme si cigaretu, dáme si kafe a budeme se prostě bavit. Budeme se ptát, jestli je přijatelné pro kolegu podpořit Sašu, to je tak půlhodinu až hodinu. Není to žádné zákulisní jednání, normálně si popovídáme.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Kubata podpora.mp3

Průběžné infoschůzky, na kterých se politici z jednotlivých regionů domlouvali, zda a jak byli při shánění podpory pro svého kandidáta úspěšní, svolávali lidé z vedení krajů po celou sobotu. Za své želízko v ohni - Milana Cabrnocha pilně vyjednávali středočeši.

„Každý z nás, z delegátů kongresu, se snaží přesvědčit, přemluvit a to třeba i na baru. Pak pochopitelně probíhají takové koordinační schůzky delegátů z těch jednotlivých regionů, na kterých jak ono vedení se seznamuje s výsledky vyjednávání, tak sám kandidát si řekne svoje a případně další delegáti si řeknou, zda uspěli s tím člověkem nebo ne,“ popisoval středočeský poslanec Jan Vidím.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vidím podpora.mp3

Lídr ODS Petr Nečas uvedl, že by ve vedení nechtěl náměstka jihočeského hejtmana Martina Kubu. Zdůvodnil to tím, že v regionu reprezentuje velkou koalici s ČSSD.

"Někteří mi vyhovují velmi, protože s nimi dlouhodobě spolupracuji, znám je, pracuji s nimi, vážím si jich. Jsou tam lidé, které třeba ani moc neznám, ale jsem schopen s nimi spolupracovat. A řeknu otevřeně, že jsou i lidé, které bych nerad viděl ve vedení ODS," dodal Nečas, který jako jediný kandiduje na post předsedy. Stát by se tak měl třetím předsedou občanských demokratů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nečas-volba předsedy.mp3

„Do volby jdu s tím, že nejsem nepopsaný list papíru. Členové ODS mě znají, znají mě léta. Ví, že za mnou je nějaká stopa. Jdu do ní také s jasnou představou co s ODS dělat. Rozhodovat bude především praktické každodenní provádění politiky občanských demokratů a podpora, kterou mi bude strana dávat při konkrétních politických krocích. Samozřejmě svoji laťku nemám, ale čím ta podpora bude vyšší, tak tím lépe.“

O další funkce ve vedení strany bude usilovat občanských demokratů víc. Je mezi nimi například poslankyně Miroslava Němcová, předseda brněnské ODS Pavel Blažek nebo bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Ten chce vsadit hlavně na své zkušenosti.

„Jsem mladý člověk, ale mám už něco za sebou. Mám určitý životní příběh a nemám žádné skandály. V kraji jsem dostal ve volbách 14 preferenčních hlasů, což považuji jako velmi silný mandát od voličů. Také proto jsem se rozhodl kandidovat na funkci místopředsedy strany,“ uved Pospíšil pro Radiožurnál.

Jediná žena mezi kandidáty, Miroslava Němcová, míní, že ODS se s novým vedením musí změnit. A to i tím, že její politici změní chování a budou jednotní. Právě na to by se Němcová jako místopředsedkyně ODS chtěla zaměřit:

„Nějak mluvíte, a to ne jako obrázek, ale tak, že to opravdu realizujete, chováte se tak a postupujete shodně i v životě. Tak se dá na sebe nabalit ona důvěryhodnost, kterou hodlám ve vedení ODS prezentovat.“

Vodrážka: Nálepka kmotrů je nespravedlivá

Velké šance na post prvního místopředsedy strany má ale David Vodrážka, který hodlá ostatním členům nabídnout kontinuitu s původními ideály strany.

Přehrát

00:00 / 00:00

Místopředseda ODS David Vodrážka v Ranním interview Radiožurnálu.

„Jsem ve vedení ODS 1,5 roku, z této pozice si myslím, že mám členské základně stále co nabídnout,“ uvedl Vodrážka v Ranním interview Radiožurnálu.

Podle něj jde na kongresu spíše o navržení nové politické linie občanských demokratů. „Nejde o to, jestli bude ve vedení Pepík nebo Karel, ale spíše o to, jestli bude ODS konkurenceschopnou pravicovou stranou směrem do budoucna. ODS by měla znamenat pro pravicové voliče jasnou volbu a mělo by se tak zamezit odčerpávání jejích hlasů, a to například směrem k TOP 09,“ zmínil Vodrážka a dodal:

„Navíc je třeba chovat se transparentněji vůči veřejnosti. Zbavit se tak například nálepky kmotrů. Musím ale říci, že žádné ‘kmotrovské‘ praktiky se v rámci ODS nepoužívají. Jde spíše o mediální masáž a mne trápí, že například svědkem takovéhle štvanice se stal Martin Kuba. V ČR stačí, aby se na vás dohodli dva a více lidí a zkreslený obraz veřejnosti je na světě. Nálepka kmotrů je pro ODS nespravedlivá.“

Lucie Husárová 1, Lukáš Vincourek, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme