ČSSD zřejmě navrhne Zaorálka i na místopředsedu sněmovny

Nově zvolení poslanci přebrali od úřadujícího ministra vnitra Martina Peciny osvědčení o svém zvolení do sněmovny. Z dvou set jich sto čtrnáct zasedne ve sněmovně poprvé. Ještě předtím jednali předsedové poslaneckých klubů o složení vedení sněmovny, ale i počtu výborů v dolní komoře.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Schůze Poslanecké sněmovny. Ilustrační foto.

Schůze Poslanecké sněmovny. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Jednotlivé strany si na schůzce potvrdily své pozice. Strany jednající o vládě stále trvají na tom, aby vedení sněmovny mělo jen čtyři členy. V čele sněmovny chtějí vidět předsedu a jen tři místopředsedy s tím, že ani jedno z těchto míst by neobsadil komunista.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda Věcí veřejných je Radek John a komentátor Radiožurnálu Petr Nováček v poledních Ozvěnách dne.

„Myslím si, že tři místopředsedové by měli penzum práce zvládnout a zvládnout ho kvalifikovaně. Uvidíme, zda to bylo správné rozhodnutí, ale já myslím, že ano,“ řekla první místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová.

Předseda klubu KSČM Pavel Kováčik tento postup rodící se koalice označil za diskriminační. „Jasně bylo řečeno, že budou jednat korektně s jedinou výjimkou. A to že ve vedení sněmovny nebudou zastoupeni komunisté. Oponovali jsme to jako diskriminaci. Trvají na pozici 1+3, a to bez komunistů,“ řekl Kováčik.

Postup rodící se koalice nechápe ani komentátor Radiožurnálu Petr Nováček. „Mně se to osobně nelíbí. Dost dobře si nedovedu představit, že mezi místopředsedy budou zastoupeny Věci veřejné, ale současně tam nebude zastoupena strana, která dostala o více jak procento víc. Zdá se mi to nemoudré a s prominutím trochu malé. Vítěz voleb by měl být velkorysý,“ podotkl Nováček.

Přehrát

00:00 / 00:00

První místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová ve Světě o jedné.

Dvě místopředsedkyně sněmovny už mají své kandidátky. Jsou jimi Vlasta Parkanová z TOP 09 a Kateřina Klasnová z Věcí veřejných. „My jsme ji nominovali, protože ona je dlouholetou zastupitelkou Prahy 1. Zná procedury z komunální politiky. A to je přesně to, jak to má být. Že člověk z komunálu přejde do vysoké politiky,“ řekl předseda Věcí veřejných Radek John. ČSSD by pak měla vybrat svého kandidáta, kterým by obsadila třetí post místopředsedy sněmovny.

Levice nechce v čele ODS

ODS patrně navrhne na místo předsedkyně sněmovny Miroslavu Němcovou. „Domníváme se, že by nebylo vhodné, aby všechny vysoké ústavní funkce zastávali právě občanští demokraté. Předseda senátu je občanský demokrat, předseda vlády má být občanský demokrat, předseda sněmovny by měl být občanský demokrat. Prezident byl nominován a zvolen občanskými demokraty,“ řekl lídr ČSSD Bohuslav Sobotka.

Tisková konference lídrů možných koaličních partnerů TOP 09, ODS a Věcí veřejných | Foto: Tomáš Adamec

ODS, připomněl Sobotka, volby nevyhrála. „Podle našeho názoru by bylo lepší, kdyby v čele poslanecké sněmovny byl zástupce politické strany, která volby vyhrála a má nejsilnější poslanecký klub,“ dodal lídr ČSSD.

Podle Nováčka ale nebylo hned od začátku jasné, že ČSSD o křeslo šéfa sněmovny přijde. „Kdyby sociální demokracie hned od začátku stále nenavrhovala Lubomíra Zaorálka, který v posledních asi třech letech proslul jako velmi plamenný, nekompromisní řečník v poslanecké sněmovně, tak se o lecčems dalo jednat,“ podotkl.

Šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík proto odhaduje, že se ČSSD pokusí na post předsedy sněmovny ještě prosadit Lubomíra Zaorálka. Pokud se tak stane, bude to podle Gazdíka první test možné vládní koalice.

Poslanci se sejdou odpoledne

Sociální demokraté ale nevylučují, že by Lubomír Zaorálek mohl zastávat také post místopředsedy dolní komory. „Určitě by byl pro nás přijatelný na pozici místopředsedy. Protože místopředsedové Poslanecké sněmovny jsou jasně stranicky rozděleni. On nezastupuje celou sněmovnu. Není jejím nejvyšším reprezentantem navenek. To už je opravdu věc ČSSD, koho na pozici nominuje,“ řekl Gazdík.

Lubomír Zaorálek za ČSSD ve volební diskuzi s Martinem Veselovským v budově Českého rozhlasu v Ostravě dne 20.5.2010 | Foto: Khalil Baalbaki

Na schůzce předsedů poslaneckých klubů se mluvilo i o obsazení výborů. „Byla tam prosba o počtu, co se výborů týče, ze strany sociální demokracie. Ze strany KSČM padla prosba na předsedu mandátového a imunitního výboru. Budeme o tom jednat na K9,“ upřesnila poslankyně Věcí veřejných Kristýna Kočí.

Zastoupení všech stran tak podle šéfa poslanců ODS Petra Tluchoře bude ve sněmovních výborech. „Například u výborů, kde je ze zákona dáno zastoupení jednotlivých frakcí, samozřejmě zákon budeme respektovat. Komunisté, stejně jako sociální demokraté, budou mít zákonem předepsanou kvótu v každém výboru vyhrazenu.“

Sněmovna se sejde poprvé v novém složení odpoledne. Poslanci budou nejprve skládat slib a potom rozhodovat o obsazení sněmovních funkcí. Kvůli lhůtám na nominace bude ale schůze patrně přerušena.

ČSSD je po volbách sice nejsilnější sněmovní stranou, ale strany vznikající koalice mají většinu sto osmnácti z dvou set hlasů.

Veronika Malá, Ondřej Černý, Věra Pfeifferová, Alice Kottová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme