Jurásková žádá vládu o navýšení částek za státní pojištěnce

Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková dnes požádá vládu, aby od roku 2011 navýšila částku, kterou za své pojištěnce odvádí stát. Platba za děti, důchodce a nezaměstané by měla v příštím roce stoupnout o 44 korun na 767 korun měsíčně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nová ministryně zdravotnictví - Dana Jurásková

Nová ministryně zdravotnictví - Dana Jurásková | Foto: Tomáš Adamec

Stát by tak tímto způsobem poslal do zdravotnictví o tři miliardy a 200 miliónů korun více než letos. Návrh ministryně podporují lékaři i zdravotní pojišťovny, ministr financí Eduard Janota i odcházející premiér Jan Fischer jsou proti.

V případě, že návrh neprojde, může to mít podle České lékařské komory (ČLK) pro zdravotnictví vážné následky, jako například odchod lékařů do zahraničí a zhoršení zdravotní péče.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident ČLK Milan Kubka mluvil na Radiu Česko

„Ať tedy pak pánové řeknou občanům, kdo a za jaké peníze je bude léčit. Ani zdravotnictví není perpetum mobile a nemůže fungovat bez peněz,“ řekl prezident ČLK Milan Kubka.

„I velmi populární Fischerova vláda podvázala příjmy do zdravotnictví a připravila ho jenom v letošním roce o pět miliard korun kvůli Janotově balíčku, který snížil nárůst plateb za státní pojištěnce, které již letos měly stoupnout o 110 korun v závislosti na růstu průměrné mzdy. Pokud se nyní vláda dostala do problémů, je to její chyba. Pacienti prostě budou déle čekat na plánované operace, dostanou méně léků a podobně,“ vypočítává následky Kubka.

Kubka: Čekáme už dvacet let

Na tom, zda by měl stát odvádět více peněz za své pojištěnce, se nemohou shodnout ani vyjednávači budoucí koalice. Například podle člena expertního týmu pro zdravotnictví v TOP 09 Vladimíra Pavelky by pomohlo mimo jiné zvýšení regulačních poplatků.

„Je to jedna z metod. Občané ve volbách nějak rozhodli a politici mají mandát. Pokud občané tedy souhlasí, že budou více doplácet u lékařů, tak nám to může být vlastně jedno. My říkáme, že dvacet let čekání na zlepšení pracovních a finančních podmínek lékařů stačilo. Lékaři odcházejí a lékařská komora se nemůže chovat tak jako politici, kteří skutečnosti zatajují,“ stěžoval si prezident ČLK.

A dodal, že dokud odcházejí lékaři z nemocnic po desítkách, politici lžou. Až lékaři dají výpověď hromadně, politici budou muset konečně problém řešit.

Podle Vladimíra Pavelky je v českém zdravotnictví velká neefektivita a už letos se dá ušetřit, například omezit zbytečné předepisování léků.

„K lékové politice mám velké výhrady, protože minulému ministrovi Julínkovi se podařilo rozvrátit systém referenčních úhrad, kdy zdravotní pojišťovny dávaly za léky různým firmám stejné částky, pokud obsahovaly stejné množství účinné látky. Nahradil ho systém správních řízení. Pro mě nepochopitelně ministerstvo zdravotnictví porušování tohoto zákona toleruje,“ dodal Kubka.

Václav Sochor, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme