Budoucí koalice chce uzavřít další kapitolu společného programu

Další pokus o uzavření třetí kapitoly koaličního programu dnes čeká lídry ODS, TOP 09 a Věcí veřejných. Stále hledají shodu v oblasti práva a boje s korupcí. Sporné jsou tři body - změna služebního zákona, přímá volba starostů a reorganizace cizinecké policie. Pokud se dnes strany dohodnou, přistoupí i k dělení ministerstev.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lídři ODS, TOP 09 a Věcí veřejných, takzvané skupiny K9, jednali o vládním programu.

Lídři ODS, TOP 09 a Věcí veřejných, takzvané skupiny K9, jednali o vládním programu. | Zdroj: ČTK

Pokud se strany nedohodnou, pak budou podle předsedy ODS Petra Nečase jednat dál. „Budeme dál jednat ve středu, ve čtvrtek, pátek, sobotu, neděli, v pondělí, úterý... Dokud se nedohodneme,“ uvedl.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzeberg věří, že strany se nakonec na třetí kapitole shodnou. „Čím víc se blížíme k vyvrcholení jednání, tím je to podle očekávání poněkud nervóznější. Každá strana si bude zakládat více na někdy ne tak strašně důležitých bodech,“ řekl.

Řeší se požadavek VV

Petr Nečas se po včerejším jednání vyjádřil odmítavě k požadavku strany Věci veřejné. Ta chce post ministra vnitra pro svého předsedu Radka Johna a také, aby ve vedení vnitra byli i sociální demokraté. Podle Johna by to přispělo k odpolitizovaní resortu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Koaliční vyjednávání přiblížil ve Světě o osmé Vít Bárta

„Do teto chvíle bylo vnitro obětí nějaké velké politické strany, která tam řešila svoje snahy. A právě jako součást depolitizace ministerstva je návrh Věcí veřejných, který jsem ale ještě na K9 vůbec neprojednávali, že náměstci by mohli být z různých politických stran. Aby na ministerstvu nevládla jediná strana a nesnažila se jakkoli vnitro zneužít,“ uvedl John.

Vyjednavač, poslanec a sponzor Věcí veřejných Vít Bárta ve Světě o osmé řekl, že v dobách sociální demokracie se vnitro stalo často spojením s různými politickými tlaky. „Bohužel i z tohoto hlediska Kubicova zprávy před volbami 2006 měla podobný odér. Určitá maximální vyváženost demokratických stran, které nají možnost kontroly, co se na vnitru děje, je z tohoto hlediska stabilizačním mechanismem pro nezneužívání ministerstva,“ řekl Bárta.

Za jednu z překážek přidělení resortu vnitra Věcem veřejným bývá označována jím založená bezpečnostní agentura ABL. To však Bárta odmítl a poznamenal, že z hlediska etického kodex VV nesmí v případě střetu zájmů hlasovat ve prospěch společnosti ABL.

Katarína Brezovská, Martina Spěváčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme