Nečas chce pro rok 2011 deficit rozpočtu 135 miliard korun

Nový premiér Petr Nečas bude požadovat po svých koaličních partnerech, aby v rozhodování odložili svou stranickou příslušnost a ve vládě fungovali jednotně. Nečas chce také příští rok dosáhnout deficitu rozpočtu ve výši 135 miliard korun, což by mělo být 3,6 procenta HDP, a obnovit činnost takzvaného NERVu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér v demisi Jan Fischer a nový předseda vlády Petr Nečas.

Premiér v demisi Jan Fischer a nový předseda vlády Petr Nečas. | Zdroj: ČTK

Nečas také uvedl, že nejenom kvůli důchodové reformě hodlá do rozhodování budoucí vlády víc zapojit právě odborníky. Podle premiéra našla K9 shodu také v otázkách kolem rozpočtu na příští rok.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jiří Pospíšil, místopředseda ODS, kterého strana nominovala na post ministra spravedlnosti ve Světě o třetí.

„Velmi intenzivně pracujeme na otázce státního rozpočtu. Chci říci, že tvořící se koalice dosáhla prakticky v tuto chvíli již shody. Budeme pokračovat v jednáních na půdě Úřadu vlády, ale již teď můžu říci, že jsou jasné záměry těchto tří stran připravit státní rozpočet na příští rok tak, že dojde k úsporám ve výši zhruba 54 miliard korun,“ prohlásil Nečas.

Shoda i s premiérem v demisi

O opatřeních, která chystá v rozpočtu nová vláda, jednal Petr Nečas i s úřadujícím premiérem Janem Fischerem a jeho ekonomickými ministry. Na schůzce došli podle očekávání ke shodě, protože se jednalo už o třetí a závěrečnou schůzku stávajících ekonomických ministrů s těmi budoucími, na které se sestavováním rozpočtu zabývali.

Obě strany se shodují v tom, aby se deficit státního rozpočtu v letošním roce udržel na stanovených 5, 3 procent. V příštím roce by neměl klesnout pod 4,8 procent. Shoda je i na naplánovaných opatřeních na výdajové straně rozpočtu na příští rok a makroekonomických parametrech.

Petr Nečas vyzvedl hlavně kontinuitu práce na rozpočtu mezi administrativou Jana Fischera a odborníky z trojkoalice. To je podle něho záruka toho, že nedojde k žádným legislativním skokům. Naopak, nové zákony se začnou připravovat průběžně, tedy už teď na nich začnou pracovat experti pod vedením Eduarda Janoty, dokončovat je budou už za dohledu Miroslava Kalouska.

NERV se má opět scházet

Nový předseda vlády bude mít na starosti koordinaci reforem rozpočtu včetně daní, zdravotnictví a sociálních věcí. Podle Jiřího Pospíšila, místopředsedy ODS, kterého strana nominovala na post ministra spravedlnosti, je to dostatečná obrana proti tomu, aby si reformní zásluhy nepřipsal pouze Miroslav Kalousek z TOP 09, který by se měl stát ministrem financí.

Lídři TOP 09, ODS a VV | Foto: ČTK

„Vždycky největší odpovědnost za politiku vlády má premiér. Je tedy logické, že jde-li dnes vláda na trh s reformním programem, pak největší odpovědnost za něj bude mít před voliči premiér. Domnívám se, že to je dostatečná pozice Petra Nečase, aby obhájil reformní étos této vlády, i dovnitř ODS,“ řekl Pospíšil.

Politolog z brněnské Masarykovy univerzity Stanislav Balík upozorňuje na to, že reformy, které se budou připravovat, budou bolestivé. Proto může být podle něj přenechání například resortu financí TOP 09 může být ze strany ODS kalkul. „Pro ODS může být výhodnější stát tak trošku mimo. Nespálit se,“ spekuluje Balík.

Ale může stát i to, že reformy se podaří prosadit a vyjdou. „V tu chvíli to nebude zřejmě ODS, která bude sklízet plody. Nicméně hlavní tváří této vlády je, a zdá se, že i bude, její premiér,“ řekl politolog.

Přehrát

00:00 / 00:00

Politolog z brněnské Masarykovy univerzity Stanislav Balík v pořadu Stalo se dnes.

Nečas chce také obnovit činnost Národní ekonomické rady vlády, takzvaného NERVu. Nečas uvedl, že klíčovým úkolem jeho vlády je realizace důchodové reformy. K tomu bude potřeba několik podpůrných prvků - zachována bude ekonomická rada ministrů a znovu se bude scházet právě NERV.

„Postupně oslovím všechny odborníky, kteří pracovali v Národní ekonomické radě vlády. Jednal jsem již o práci v NERVu s celou řadou dalších špičkových odborníků. Tady bych zmínil například Pavla Kysilku nebo Vladimíra Bezděka. Chceme, aby NERV získal oficiální strukturu, aby proval v projektových týmech,“ podotkl Nečas.

Posty ve vládě jsou rozděleny

ODS, TOP 09 a Věci veřejné si rozdělily ministerská křesla v noci. Definitivní dohodu o programu kabinetu na úrovni expertních komisí očekává Nečas stále na přelomu června a července. Po odsouhlasení programu na úrovni vedení stran, by podle něj mohl být kabinet definitivně jmenován v týdnu od 12. července.

Petr Nečas se zároveň nebojí, že by rozdělení křesel v ODS neobhájil. „ODS si musí být vědoma, že volby nevyhrála, že skládáme koaliční vládu s partnery v jiné situaci, než když jsme se domlouvali s partnery, kteří měli šest či sedm procent. My jsme také nezískali třicet procent a více," řekl serveru idnes.cz Nečas.

Například Jiří Pospíšil z ODS je s výsledkem rozdělení křesel spokojený. „Vnímám to tak, že se ODS podařilo získat resort zemědělství, má tedy šanci oslovovat obyvatele venkova a menších měst. Získala životní prostředí. To jsou zajímavá a důležitá témata,“ podotkl Pospíšil.

Podle politologa Balíka to ale určitě není pro ODS jednoduchá situace. „Ona byla doteď mentálně zvyklá na to, že je tou dominantní, třicetiprocentní stranou, kolem které krouží jako satelity po orbitu, šesti, sedmiprocentní strany. Tato situace po letošních volbách nenastala a ODS se s tím musí vyrovnat,“ podotkl.

Ondřej Černý, Petr Medek, Věra Pfeifferová, Jan Richter, Alice Kottová, Jana Gulda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme