Na poplatky bych spíš nesahal, říká Heger

Dnešní den přináší změnu v regulačních poplatcích. Dalších sedm krajů přestává hradit poplatky ve svých nemocnicích. Podle pravděpodobného budoucího ministra zdravotnictví Leoše Hegera z TOP 09 nejsou poplatky klíčovým bodem změn v systému.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Leoš Heger z TOP 09

Leoš Heger z TOP 09 | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Při koaličních jednáních však zůstávaly sporným bodem.

„Poplatky vůbec nejsou středobodem změn, které je potřeba ve zdravotnictví udělat. Být to na mě, moc bych na poplatky nesahal, aby zbytečně nevzbudily vášně a neshodily jiné kroky,“ řekl Heger.

Přehrát

00:00 / 00:00

Leoš Heger mluvil v Ranním interview o protikuřáckém zákonu a regulačních poplatcích

Pokud by se však poplatky měly regulovat, do jejich struktury by chtěl zasáhnout.

„U praktiků by mohla zůstat úroveň taková, jaká je. Ale lidé by třeba nemuseli platit, když si je lékař pozve na kontrolu. Platilo by se za jedno onemocnění a ne za každou kontrolu. Na pohotovostech a u ambulantních specialistů bych zase klidně zvýšil poplatky, pokud tam jde pacient sám o své vůli,“ vysvětlil pravděpodobný ministr.

Pokud se skutečně ministrem zdravotnictví stane, nechystá žádné kroky k tomu, aby i zbývající dva kraje s proplácením poplatků přestaly.

„Tohle možná ani není úkolem pro ministra zdravotnictví. Ukázalo se, že tenhle postup nebyl podle zákona, takže tady by spíše mělo postupovat ministerstvo vnitra, které mají kraje v gesci,“ dodal Heger.

Martin Křížek, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme