Prezident Václav Klaus jmenuje novou vládu

Prezident Václav Klaus dnes jmenuje novou koaliční vládu ODS, TOP 09 a Věcí veřejných. Stane se tak v deset hodin dopoledne na Pražském hradě. Poté se noví ministři přesunou na Úřad vlády ke svému prvnímu zasedání.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Václav Klaus jmenoval novým premiérem Petra Nečase (ODS)

Prezident Václav Klaus jmenoval novým premiérem Petra Nečase (ODS) | Foto: Tomáš Adamec

„Máme před sebou důležité úkoly. Zastavit zadlužování této země a splnit očekávání našich voličů,“ řekl Nečas. Program dosažení vyrovnaných rozpočtů by měl trvat čtyři nebo pět let.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda ODS a premiér Petr Nečas v Ranním interview Radiožurnálu.

„Bude o něco nákladnější. Kroky budou ale rozloženy a nebudou tak razantní. Ale někde musí stanoven konec. To znamená, že se řekne, že od této chvíle si už stát nebude půjčovat,“ řekl budoucí ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09. K vyrovnanému rozpočtu by se měla Česká republika dostat v roce 2016.

Nová vláda se také už dnes sejde na svém první jednání. Kabinet podle Nečase čeká především příprava programového prohlášení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Budoucí ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09 ve Světě o osmé.

„Bude to technické jednání, které vyřeší některé otázky, jako je jednací řád vlády, otázka legislativní rady vlády. Také si stanovíme základní časový harmonogram pro práci na programovém prohlášení,“ přiblížil premiér.

Důvěra do 10. srpna

Následovat bude tradiční uvádění do úřadu, kterého se premiér Petr Nečas také zúčastní. Do večera uvede celkem devět ministrů. Začne novým šéfem české diplomacie Karlem Schwarzenbergem.

Bez zajímavosti určitě nebude uvedení ministra vnitra Radka Johna do funkce, v sídle rezortu ho totiž přivítá dosavadní první náměstek Jiří Komorous. John ale o víkendu potvrdil, že Komorous na základě koaliční dohody dál náměstkem nebude.

Posledním dnes uvedeným ministrem pak bude nový šéf rezortu životního prostředí Pavel Drobil. Tradiční ceremonie pak budou pokračovat zítra ráno. Důvěru by pak od sněmovny mohla nová vláda dostat kolem 10. srpna.

Fungování vlády bude mimo jiné záviset na tom, jak často bude chtít nejmenší vládní strana Věci veřejné dávat schvalovat ten který zákon své skupině registrovaných voličů ve stranických referendech.

Koneckonců i samotný vstup do kabinetu museli posvětit takzvaní Véčkaři. Podle předsedy Věcí Veřejných Radka Johna institut stranického referenda už bude nutný jen ve výjimečných případech. „Nebudeme obtěžovat lidi s každým hlasováním vlády. Referendum má být na podstatné věci,“ řekl John.

Martin Křížek, Nikola Bojčev, Alice Kottová, Petr Král, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme