Ministři nové vlády Petra Nečase přebírali své úřady

Premiér Petr Nečas uvedl na jednotlivá ministerstva jejich nové šéfy. První agendu odpoledne převzal Jiří Pospíšil z ODS, coby nový šéf legislativní rady vlády. Pak ještě přebral resort spravedlnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nově jmenovaná vláda s prezidentem Václavem Klausem (uprostřed)

Nově jmenovaná vláda s prezidentem Václavem Klausem (uprostřed) | Foto: Tomáš Adamec

Doposud měla legislativní rada vlády svého vlastního ministra, Nečasova nová vláda ale kvůli úsporám některé resorty sloučila. Mezi priority rady budou podle Pospíšila patřit hlavně velké kodexy.

„Před námi stojí celá řada úkolů a jedním z nich je projednání nových kodexů. Mám na mysli nový občanský zákoník a nový obchodní zákoník. To je v oblasti legislativy asi to nejviditelnější, na čem tato vláda bude pracovat. Tyto kodexy by měly ovlivnit život našich občanů na desítky let,“ uvedl Pospíšil.

Ministerstvo obrany povede Alexandr Vondra z ODS. Při uvedení do funkce přiznal, že rezort čekají bolestné škrty. Chce ale šetřit účelně, bez dopadu na obranyschopnost státu.

„Nechci, aby změny ohrozily obranyschopnost naší země, nechci, aby byly škrty plošné a dotkly se nejnižších důstojnických hodností, ale spíše činit kroky cíleně a s nějakou středně a dlouhodobou vizí rozvoje.

Nejbližší kroky nového ministra obrany povedou k přípravě rozpočtu na příští rok a stabilizaci okruhu nejbližších spolupracovníků.

Na ministerstvo zahraničí se vrací po čtrnácti měsících Karel Schwarzenberg, který je zároveň prvním místopředsedou nově jmenované vlády. Podle Nečase je zvlášť v zahraniční politice důležité, aby zůstaly stejné priority jako dříve.

Karel Schwarzenberg (TOP 09) před znovuzvolením do funkce ministra zahraniční | Foto: Tomáš Adamec

„Silná transatlantická vazba, aktivní politika uvnitř EU, snaha o maximálně kvalitní vztahy se sousedy, intenzivní práce na energetické bezpečnosti země a samozřejmě obchodní diplomacie,“ řekl Nečas.

Schwarzenberg je dnes kromě ministra také poslancem, předsedou strany TOP 09 a prvním místopředsedou nové vlády. Alespoň funkce ve sněmovně by se proto rád vzdal.

"Doufám, že se nám podaří během tohoto volebního období prosadit zásadu klouzavého mandátu," uvedl ministr Schwarzenberg.

Na svoji první cestu ve funkci pojede šéf diplomacie do Německa, příští týden zvládne ještě Rakousko. Už před jmenováním ale stihl zajet do Bratislavy a setkat se s první dámou slovenské vlády Ivetou Radičovou.

Nový ministr vnitra Radek John své podřízené hned první den v úřadu zaúkoloval. Vydal nový organizační řád a současně zadal managementu 50 úkolů, které by měly být splněny do pěti dnů.

Ministr vnitra Radek John (Věci veřejné) a premiér Petr Nečas (ODS) | Foto: Tomáš Adamec

John si poté, co ho premiér uvedl do funkce, posteskl nad nutnými úsporami, se kterými se bude muset jeho resort vyrovnat.

„Pravda je, že mínus pět miliard, se kterými přicházím, je veliký problém. Znamená to mínus deset procent na platy a na provoz, mínus pět procent na investice. Je třeba zvýšit kvalitu vyšetřování, zvýšit důvěru v policii a současně uspořit tak obrovský balík peněz.“

John požádal o třicet dnů hájení ve své nové funkci k provedení nutných kroků a pak slíbil, že složí první účty.

Svého úřadu se dnes ujal i ministr financí Miroslav Kalousek. Předal mu jej jeho předchůdce Eduard Janota. Také Kalousek se na ministerstvo vrací po čtrnácti měsících a proto ho prý nečekají žádná překvapení.

„Ta situace je přehledná, je transparentní a je mi známá. Stejně tak nečeká žádné překvapení na mé budoucí spolupracovníky,“ uvedl staronový ministr financí.

Změny na tomto ministerstvu ale budou. Kalousek Rádiu Česko potvrdil, že odejde náměstek Jan Málek z KDU-ČSL.

„Je to politický náměstek, se kterým se samozřejmě rozloučím. Pan Málek je za KDU-ČSL a KDU-ČSL se nedostala do Sněmovny, takže pan Málek těžko může dál zastávat funkci náměstka, protože to bylo politické obsazení," řekl Kalousek.

České školství čekají velké reformy, upozornil nový ministr školství Josef Dobeš z Věcí veřejných. V úřadu ho přivítala jeho předchůdkyně Miroslava Kopicová.

Ministr školství Josef Dobeš (Věci veřejné) | Foto: Tomáš Adamec

„Reformy půjdou průřezem od regionálního školství, až po vysoké školy a vědu a výzkum. Čekají nás srovnávací zkoušky na základních školách, vyřešení problému státních maturit, na vysokých školách boj o větší kvalitu a diferenciaci po zavedení odloženého školného,“ vypočetl priority Dobeš.

Nový ministr práce a sociálních věcí chce efektivnější sociální systém a pružnější trh práce.

Úřadovat začal taky ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09. Premiér Petr Nečas při jeho uvedení na ministerstvo zdůraznil klíčovou roli resortu při hledání úspor ve výdajích státu.

Jaromír Drábek se chce zaměřit hlavně na tři oblasti - přípravu důchodové reformy, pružnější a efektivnější pracovní trh a omezení zneužívání sociálních dávek. Právě sociální systém podle něj nutně potřebuje změny.

„Pomoc státu občanům, kteří sociální pomoc potřebují, není dostatečně cílená, sociální síť není dostatečně vyvážená a v řadě případů dochází k jejímu zneužívání,“ řekl Drábek.

Ministr kultury Václav Riedlbauch uvedl do úřadu svého nového nástupce Jiřího Bessera. Starostu města Beroun, který ve volbách kandidovat za TOP 09.

Nový ministr kultury Jiří Besser (TOP 09, vpravo) a odstupující ministr Václav Riedelbauch | Foto: Tomáš Adamec

Besser označil za svoje priority nový zákon o památkové péči, výběr nového šéfa Národní galerie a České filharmonie a hlavně šetřit a hledat další peníze pro kulturu.

Odcházející Riedlbauch se chce v budoucnu věnovat přednášení na pražské hudební akademii, což dělal i před svým nástupem na ministerstvo kultury.

Nového ministra životního prostředí Pavla Drobila přivítali před jeho úřadem ekologičtí aktivisté. Předali mu seznam hlavních úkolů, jejichž řešení podle nich veřejnost očekává. Osmatřicetiletý šéf resortu jim slíbil, že s nimi bude v kontaktu.

První cesta nového ministra povede na Ostravsko, kam se severomoravský rodák chystá už v pátek. Místní politici v něj vkládají velké naděje. Věří, že jim pomůže řešit znečištěné ovzduší.

Prezident Václav Klaus jmenoval novou vládu v úterý dopoledne. Kabinet se bude ve sněmovně opírat o pohodlnou většinu sto osmnácti poslanců. Programové prohlášení vypracuje do čtvrtého srpna a desátého o něm budou rozhodovat poslanci.

Igor Maňour, Michaela Vetešková, Lucie Husárová 1, Václava Marešová, David Koubek, Věra Pfeifferová, Nikola Bojčev, Zbyněk Zykmund, Klára Bílá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme