Česká armáda vyšle do Afghánistánu padesát vojáků

V Praze jedná předseda vojenského výboru NATO Giampaolo Di Paola s nejvyššími představiteli české armády. Přijel požádat o posílení kontingentu za účelem výcviku tamních sil.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český voják z PRT v afghánské provincii Lógar

Český voják z PRT v afghánské provincii Lógar | Foto: Ministerstvo obrany ČR

Ministr obrany Alexandr Vondra, který při nástupu do funkce deklaroval, že v příštích dvou letech nepočítá se snížením, ale ani s posílením počtu českých vojáků v Afghánistánu, oznámil, že ČR vyšle do provincie Vardak padesátičlenný tým. Nejde prý ale o zvýšení české účasti v misi.

Šéf nejvyššího vojenského orgánu aliance se kromě Vondry u nás setká i s prezidentem Václavem Klausem a náčelníkem generálního štábu Vlastimilem Pickem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Hamáček z ČSSD o české misi v Afghánistánu.mp3

Opozice je rozhodně proti vysílání dalších vojáků do Afghánistánu. Sociální demokracie s Vondrovými původními plány souhlasila, akceptovaly podle ní realitu více než plány předchozí vlády a v podstatě dávaly za pravdu argumentům ČSSD.

„My jsme nikdy nechtěli stahovat celý kontingent. Měli jsme vážné výhrady k jeho posilování,“ tvrdí bývalý předseda zahraničního výboru sněmovny a poslanec za sociální demokracii Jan Hamáček.

Prioritou České republiky v Afghánistánu by podle sociální demokracie měla být rekonstrukce země, soustředění na provinční rekonstrukční tým v Logaru, který má i nějaké bezpečnostní zajištění.

Co dál s českou misí

Vondra slíbil předložit na podzim poslancům plán mise na roky 2011 až 2013. „Jsme připraveni vést s vládou debatu,“ připouští Hamáček.

Sociálním demokratům se nelíbí škrty v rozpočtu obrany, které schválila koalice. Podle Hamáčka můžou ohrozit bojeschopnost armády i její zahraniční angažmá. „Chceme, aby byla jasná koncepce misí. Čekáme, co ministerstvo obrany připraví. Nemůžeme se soustředit jen na mise v rámci NATO, měli bychom zvážit účast i v operacích OSN,“ dodává.

Patricie Polanská, Tomáš Pavlíček, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme