76 raků neprošlo kontrolou na letišti. Jejich dovoz je zakázaný, čekají na utracení

Kontroly na pražském letišti Václava Havla odhalily první dovoz takzvaných nepůvodních, invazivních živočichů. Konkrétně jde o 76 raků červených. Nařízení Evropské komise přitom platí jen několik hodin. Raky bude muset Pohraniční veterinární správa zlikvidovat, jejich majitel nesouhlasí s odvozem zpět do země původu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Invazivní raci červení na pražském letišti Václava Havla

Invazivní raci červení na pražském letišti Václava Havla | Foto: Václav Štefan | Zdroj: Český rozhlas

76 raků červených, dovezených v plastových krabičkách, je původem z Indonésie.

Jejich majitel k nim měl veškeré potřebné doklady, ale zapomněl si zjistit, že od 3. srpna se už do Evropské unie dovážet nesmějí. Podle vedoucí Pohraniční veterinární správy Mileny Hřebíkové neexistuje jiná možnost, než nelegálně dovezené invazivní raky utratit.

Celníci začnou na pražském letišti pátrat po želvách či nutriích. Jejich dovoz zakázal Brusel

Číst článek

V české přírodě se tento druh raka už vyskytuje a vytlačuje druhy původní. Rak červený je totiž velmi odolný a šíří takzvaný račí mor.

Za dobu, co na letišti Václava Havla státní veterinární správa funguje, museli její pracovníci utratit zvířata zatím celkem třikrát.

Spolu s raky červenými byli v krabici ještě další druhy. Vzhledem k tomu, že ve volné přírodě nejsou schopni přežití, utracení je nečeká.

Majitel zvířat bude muset uhradit náklady za likvidaci a další poplatky v řádu několika tisíc korun. Žádnou pokutu ale zatím veterináři dávat nebudou. Není totiž jasné, v jaké výši má být.

Václav Štefan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme