Paroubková prohrála spor s Ringierem kvůli karikatuře

Petra Paroubková definitivně prohrála soud s vydavatelstvím Ringier. Žalovala ho kvůli komiksu Zelený Raoul v časopisu Reflex, ve kterém autor vypodobnil manžele v intimní chvíli.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Okresní soud (ilustrační foto)

Okresní soud (ilustrační foto) | Foto: Tomáš Adamec

Odvolací pražský vrchní soud dnes potvrdil prvoinstanční verdikt Městského soudu v Praze, že se Ringier nemusí Paroubkové za uveřejnění karikatury omlouvat.

Díl komiksu Zelený Raoul nazvaný Paroubkovy erotické fantazie nebyl podle soudu pornografií a ženu bývalého předsedy ČSSD Jiřího Paroubka před čtenáři neznevážil. Směřoval především proti Paroubkovi a šlo o politickou satiru.

Právnička Paroubkové Ilona Kindlová s verdiktem nesouhlasí a odmítá odůvodnění rozsudku, podle kterého Paroubková o svém soukromí na veřejnosti sama mluvila.

„Každý člověk rozhoduje o svých soukromých věcech, co zveřejní, jakým způsobem to zveřejní. V tomto případě vzhledem k tomu, že ze strany médií byl obrovský tlak na to, zda je paní Paroubková těhotná, se rozhodla k vydání tiskového prohlášení s žádostí o citlivý přístup. Reakcí na to je během čtrnácti dnů vydání Zeleného Raoula,“ podotkla Kindlová.

Právnička společnosti Ringier Helena Chaloupková naopak konečný verdikt vítá. „Kdo Zeleného Raoula zná, tak si nepochybně všiml toho, že v tomto případě byl opravdu velmi kulantní, že ctili autoři stav paní Paroubkové a nepoužili prostředky, které jsou tam obvyklé. Tam šlo zejména o pana Paroubka,“ řekla Chaloupková.

Petra Paroubková navíc musí zaplatit náklady protistrany ve výši skoro 19.000 tisíc korun. Zda se obrátí na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku, ještě není jasné.

Martin Hromádka, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme