Barták nebude Johnovým náměstkem. Prý kvůli úsporám

Ministr vnitra Radek John nejmenuje Martina Bartáka z ODS svým náměstkem. Rozhodnutí dal do souvislosti s úspornými opatřeními. Pozici náměstka pro mezinárodní vztahy, o kterou se jednalo, totiž zcela zruší.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Barták - ministr obrany ČR

Martin Barták - ministr obrany ČR | Foto: Tomáš Adamec

Měla podle něj význam pouze v době našeho předsednictví Evropské unii.

„Nebudeme zvyšovat počty náměstků, ale agenda bude plněna a zachována. Totéž chceme od všech směrem dolů. Bude třeba si přerozdělit práci od některých, kteří prostě nejsou plně vytíženi. Říkat, že šetříme a přidávat si náměstky, je protipohyb,“ vysvětlil John.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministři Radek John a Alexander Vondra v Ozvěnách dne Radiožurnálu

John Bartáka v minulosti kritizoval kvůli jeho aktivitám na ministerstvu obrany a jeho zamýšlené jmenování do funkce bylo od začátku nejisté. Na otázku Radiožurnálu, zda úspory jsou jediným důvodem, proč Barták na ministerstvo vnitra nenastoupí, John odpověděl vyhýbavě:

„Já jsem rád, že jsme konečně dospěli k tomu, jak má vypadat vedení ministerstva vnitra. Lidé, kteří tam teď jsou ve vedení, to jsou lidé, za které dám hlavu na špalek. Jsou tam samozřejmě lidé z nominace ODS, nicméně odborníci, se kterými rád budu spolupracovat. To je asi všechno, co bych k tomu řekl.“

Podle místopředsedy občanských demokratů a ministra obrany Alexandra Vondry není Johnovo rozhodnutí porušením koaliční dohody.

„Koaliční dohoda byla na prvním náměstkovi, kterým bude na ministerstvu vnitra Jaroslav Salivar za ODS.“

„Pokud jde o otázku Martina Bartáka, Petr Nečas ho nabídnul jako možného náměstka se zodpovědností za zahraniční věci, protože on je k tomu nepochybně vybaven a kvalifikován jazykově, kompetenčně i jinak, ale je to samozřejmě rozhodnutí ministra,“ uvedl Vondra v Ozvěnách dne Radiožurnálu.

Vondra současně upozornil, že agenda, kterou na ministerstvu vnitra zastával náměstek pro mezinárodní vztahy, není nedůležitá. Radka Johna by proto „trošku varoval před tím, tu agendu evropských věcí dělit mezi několik náměstků.“ Jde ale podle něj o odpovědnost ministra vnitra.

Monika Rybáková, Václav Rojík, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme