Klaus podporuje nové směřování ministerstva životního prostředí

Prezident Václav Klaus podporuje nové směřování ministerstva životního prostředí. Po schůzce na Pražském hradě to řekl šéf tohoto resortu Pavel Drobil (ODS), kterého Klaus přijal jako prvního z ministrů nové vlády.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS)

Ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS) | Foto: Tomáš Adamec

Dnešní schůzka prezidenta s ministrem životního prostředí trvala asi hodinu. Podle Pavla Drobila mluvili například o aktualizaci energetické koncepce, transformaci Státního fondu životního prostředí a financování některých projektů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident Václav Klaus se setkal s ministrem životního prostředí Pavlem Drobilem. O schůzce hovořil v Ozvěnách dne tajemník prezidenta Ladislav Jakl

“Pan prezident, pokud se týče priorit resortu, pokud se týče nového směřování, vyjádřil nejen pochopení, ale i podporu pro tyto priority ministerstva životního prostředí. Já musím říct, že z takové návštěvy mám velmi dobrý pocit,“ řekl po jednání Drobil.

Jak dále uvedl, svůj úřad chce odideologizovat a transformovat v „normální, standardní, ústřední orgán státní správy“. „Je to ministerstvo pro život, ministerstvo, ve kterém ale nesmíme zapomínat na člověka," zdůraznil Drobil. Dodal, že v konzultacích s prezidentem bude dál pokračovat.

Drobil dal už po svém nástupu do úřadu najevo, že chce v čele ministerstva nastolit jiný styl než jeho předchůdci z řad Strany zelených, kteří úřad vedli v minulých letech. Takový trend vítá i prezident, který se ostře přel především s někdejším předsedou zelených Martinem Bursíkem.

„Že pan ministr chce vést jinak, to bylo z rozhovoru zjevné, a tak to také vidí pan prezident,“ potvrdil Radiožurnálu šéf politického odboru kanceláře prezidenta republiky Ladislav Jakl. “Pan ministr panu prezidentovi řekl, že jeden z prvních jeho cílů je zbavit úřad vlivu různých zájmových lobistických struktur, které byly dobře živy z takzvaně zelených rozhodnutí a projektů,“ doplnil.

Setkáním s Drobilem prezident zahájil kolečko schůzek s ministry, které avizoval minulý týden. Václav Klaus podle svého vyjádření nehodlá zůstat jen u formálního jmenování vlády, ale že se chce víc zajímat o plány jednotlivých ministerstev.

MŽP bude druhým ministerstvem průmyslu, tvrdí ekologové

Před nástupem na ministerstvo životního prostředí se o Pavlu Drobilovi uvažovalo jako o ministrovi průmyslu a obchodu. Sám přitom v médiích uvedl, že je připraven dýchat za český průmysl. Kritici Drobilovi vyčítají právě to, že nebude zájmy svého úřadu a ochranu životního prostředí dostatečně hájit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Rovenský z hnutí Greenpeace hovořil v Ozvěnách dne o výhradách ke směřování ministerstva životního prostředí

“Jedna domnělá ideologie bude zjevně vystřídána ideologií jinou. Nová ideologie, kterou pan Drobil na ministerstvu životního prostředí hodlá zavádět, z něj fakticky dělá druhé ministerstvo průmyslu a obchodu. V tom spatřujeme problém,“ řekl ve vysílání Radiožurnálu Jan Rovenský z hnutí Greenpeace.

Poukázal zejména na to, že ministerstvo nyní povedou, jak řekl, lidé spjatí s firmou ČEZ. Narážel tak na náměstky Rút Bízkovou a Iva Hlaváče, kteří dříve ve státní energetické firmě pracovali. „Ono to skutečně nevypadá, že by tito lidé změnili své názory nebo přístup k věci,“ podotkl Rovenský. Ekologové podle něj žádali Drobila o schůzku, ministrův sekretariát ale prý na žádost nereagoval.

Martin Hromádka, Václava Marešová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme