Policistů bude kvůli miliardovým úsporám méně

Přes osm miliard korun musí příští rok ušetřit ministerstvo vnitra. Jak dnes oznámil ministr vnitra Radek John, téměř čtyři miliardy z této částky hodlá ministerstvo škrtnout na platech. Zbytek se pak musí ušetřit na investicích a provozních nákladech, například omezením služeb pro jiné resorty, neplacením odposlechů či revizí e-governmentu. Škrty se výrazně dotknou také policie i hasičů, kterých má být v budoucnu méně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr vnitra Radek John (Věci veřejné) a premiér Petr Nečas (ODS)

Ministr vnitra Radek John (Věci veřejné) a premiér Petr Nečas (ODS) | Foto: Tomáš Adamec

„Nebudeme propouštět příslušníky policie, nebudeme měnit služební zákon v paragrafech, týkajících se propouštění příslušníků. Nařízením vlády budou sníženy tarify o deset procent, čili vláda snižuje tarify. Nastavíme spravedlivější systém odměňování. Řešili jsme to již při jednání s odbory. Ty by měly do systému odměňování také vidět,“ uvedl ministr vnitra Radek John z Věcí veřejných.

Přehrát

00:00 / 00:00

O plánovaných úsporách v resortu vnitra mluvil na Rádiu Česko předseda Nezávislého odborového svazu Policie České republiky Milan Štěpánek

Policejní odbory už minulý týden jasně upozornily, že se obávají výrazného odchodu policistů. Podle Johna přitom začíná platit stop stav pro přijímání nových policistů. Odbory po dnešním vystoupení ministra mluví o tom, že šlo jen o obecné fráze. Systém v úsporách podle nich chybí.

„Pan ministr John nás již dříve ujistil, že nebude měněn zákon o služebním poměru. Nyní ale říká, že nebude měněn zákon v otázce propouštění policistů. To je trochu v rozporu. Nejde jen o propouštění příslušníků, ale i o spoustu dalších nároků, například o ty výsluhové,“ říká předseda Nezávislého odborového svazu Policie České republiky Milan Štěpánek a pokračuje:

„Úspory v takovém množství, které padlo na vnitro, jsou katastrofální. Při 70 procentech mandatorních výdajů tolik uspořit nemůžeme.“

„Jednou z věcí, které ve vyjádření pana ministra také postrádám, je to, zda se bude spořit i ve vedení policie, které by mohlo zeštíhlit. Mluvilo se jen o restrukturalizaci cizinecké policie, která bude z velké části zařazena do pořádkové policie,“ konstatuje Štěpánek.

Podle Štěpánka budou policisté, v případě, že se s resortem vnitra nedohodnou, protestovat, jako ostatní státní zaměstnanci: „Mimořádně se sejdeme ve středu a poradíme se, jak dál postupovat.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O úsporách v rámci ministerstva vnitra mluvil jeho šéf Radek John a Milan Štěpánek, předseda nezávislých odborů Policie České republiky

Ušetří i hasiči

Vnitro musí napřesrok uspořit celkem 8,3 miliardy korun. To je asi o dvě miliardy méně, než původně ministr Kalousek žádal. John navíc získal příslib, že finance na vnitru nebudou v letech 2012 až 2014 dále kráceny.

„Vidím to jako světlo na konci tunelu. Máme před sebou jeden bolestivý rok, pak to budeme stabilizovat a budeme vymazlovat policii tak, aby byla štíhlejší a aby ti, kteří budou mít objasněnost, budou bojovat proti korupci, najdou finanční kriminalitu, měli dokonce více, než mají teď,“ uvádí John.

Podle něj od policie odchází 1400 policistů ročně. Jejich místa nebudou obsazována a z ušetřených peněz za platy vnikne fond odměn. Policisté také omezí své služby v zahraničí, nepostaví se také krajské ředitelství v Liberci. Požadovat bude také změnu zákona o telekomunikacích tak, aby policie neplatila operátorům za odposlechy. John také plánuje provést revizi veškerých projektů e-governmentu spuštěných za minulých vedení úřadu.

Škrty se týkají i hasičů, kteří nebudou moci modernizovat své stanice a nakupovat novou techniku. Nezačne ani plánovaná výstavba tří nových požárních stanic.

Tereza Janouškovcová Bartůňková, Markéta Bartošová, Nikola Bojčev, Jan Piroch, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme