Volby, finance a nový kandidát na předsedu. Tři věci, které trápí KDU-ČSL

Lidovci neřeší důvody drtivé porážky v parlamentních volbách, ale hádají se sami mezi sebou. Takový je alespoň pohled na situaci uvnitř KDU-ČSL zvnějšku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cyril Svoboda, předseda KDU-ČSL

Cyril Svoboda, předseda KDU-ČSL | Foto: Tomáš Adamec

Úřadující předsedkyně strany Michaela Šojdrová dnes zopakovala, že její předchůdce Cyril Svoboda by měl z KDU-ČSL odejít. Důvodem je skutečnost, že svoboda obnovil soudní spor s charitativní organizací o vlastnictví domu v pražských Dejvicích.

Přehrát

00:00 / 00:00

Komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček v pořadu Stalo se dnes.

Strana se nyní alespoň částečně snaží sebereflektovat, proč v parlamentních volbách neuspěla. „Dělají ji ale jen jednotlivci,“ řekl komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček. Celková analýza situace ale podle něj straně chybí proto, že nyní měla hodně práce s přípravou kandidátek do podzimních voleb. „Další starosti má z toho, že je na tom finančně velmi bídně,“ řekl Nováček.

Navíc bude mít KDU-ČSL 28. září sjezd, jasného kandidáta na příštího předsedu ale zatím nemá. Nováček také připomněl, že lidovci se nyní vůbec prvně nedostali do parlamentu. „Nebylo tomu tak ani za první republiky,“ upřesnil komentátor.

Osoba Cyrila Svobody podle něj straně neprospěla. Myslí si to i řada lidovců. „Lidovci, a je jich stále víc, tlačí na Svobodu, aby alespoň přerušil své členství ve straně,“ podotkl Petr Nováček.

Pro lidovce bude naprosto zásadní, jak uspějí v podzimních volbách. Jak v komunálních volbách, tak ve volbách do třetiny senátu.

Ondřej Houska, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme