Senátoři budou opět řešit státní maturity

Tříletý odklad státních maturit chce senátor z ČSSD Marcel Chládek. Podle něj nemá smysl státní maturity spouštět a celý projekt by se měl následně po tříletém odkladu zrušit. Právě o jeho návrhu dnes budou senátoři jednat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Student u maturitní zkoušky

Student u maturitní zkoušky | Foto: Arnošt Máče

Vláda ale už minulý týden dala státním maturitám jasné ano a maturanti by novou zkoušku měli skládat už příští rok na jaře. Podle ministra školství Josefa Dobeše by se maturity odkládat neměly.

„Myslím si, že problém státních maturit je v neodvaze některých minulých zákonodárců rozhodnout. Téma je velice polarizované a je třeba pohlédnout všem zúčastněným stranám do očí a trpělivě naslouchat,“ zmínil Dobeš pro Radiožurnál.

Podle autora novely, senátora ČSSD Marcela Chládka je jednotná zkouška předražená. Chce proto, aby ministerstvo školství udělalo audit.

Maturity jsou prý drahé a vládní model nepřipravený

Chládek ale pochybuje i o tom, že nastaví stejnou úroveň kvality vzdělání.

„Zdá se mi to neúměrně drahé. Navíc jde o administrativní mód, který nesplní původní účel. Ten původně počítal s tím, že se setřou rozdíly mezi zkouškou na gymnáziích, středních školách a učilištích a nastaví pomyslnou laťku kvality. Nastane ale pravý opak,“ řekl Radiožurnálu Chládek a dodal:

„Nejzávažnější je ale právě fiskální stránka věci. V současnosti totiž máme téměř nejdražší maturity v Evropě, kdy nás každoročně stojí kolem 200 miliónů. Jsem přesvědčený, že tyto prostředky se dají vynaložit lépe a efektivněji.“

Chládkova novela ale nemá šanci na úspěch vzhledem k tomu, že vládní koalice má v obou komorách parlamentu většinu.

Václava Marešová, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme