Nečas nesouhlasí s vyššími pokutami pro bohatší řidiče

Zavést vyšší pokuty pro bohatší řidiče se nelíbí premiérovi Petru Nečasovi. Označil návrh ministra dopravy Víta Bárty za nesmyslný. Bártovo ministerstvo se chce inspirovat například ve Finsku nebo ve Švýcarsku, kde takzvané progresivní pokuty už fungují. Bárta chce zamezit agresivitě bohatých řidičů. Nečas ale varuje, že touto cestou by se česká policie vydat neměla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Petr Nečas (ODS)

Premiér Petr Nečas (ODS) | Foto: Tomáš Adamec

„Představa, že si policie bude moci získat jen kvůli udělení pokuty údaje o výši příjmů nebo o výši majetku, to je představa, která je spíše nakročením k nějakému spíše autoritativnějšímu režimu. Do toho, jaký kdo má plat, příjem nebo majetek, do toho jim vůbec nic není. Já si vůbec nedovedu představit, že by takový systém fungoval," říká premiér Nečas.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nečas pokuty.mp3

Ministr dopravy Bárta chce mít návrh hotový do konce roku a pak o něm jednat. Už teď je ale jasné, že u ostatních koaličních stran narazí. Proti návrhu se staví ODS i TOP 09. Opoziční ČSSD s Bártou naopak souhlasí.

Petra Benešová, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme