Zákazník neodhalí v dětském zboží bisfenol A

Rodiče mohou na českém trhu koupit dětské zboží s nebezpečnou látkou. Bisfenol A negativně působí hlavně na hormonální systém dětí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

spící novorozeně

spící novorozeně | Foto: Pavla Kopřivová

Vyhnout se nákupu kojenecké lahve s nebezpečnou chemickou látkou je v Česku nemožné. Výrobce totiž nikdo nenutí o jejich použití informovat. A zákazníkům neporadí ani prodavač.

Přehrát

00:00 / 00:00

Květa Moravcová o bisfenolu ve Zprávách o šesté

Podle profesorky Vysoké školy chemicko-technologické v Praze Jany Hajšlové je bisfenol A nebezpečný hlavně pro děti: „Při určitých koncentracích může dojít k ovlivnění hormonálních procesů - zvláště v nezralých organismech, jako jsou děti.“

Výrobci používají Bisfenol A řadu let, na jeho negativní účinky přišli vědci postupem času. Využívání látky už zakázalo Dánsko, Francie nebo Kanada. V Česku chce předběžný zákaz prosadit Greenpeace.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jana Hajšlová z Ústavu chemie a analýzy potravin, Vysoké školy chemicko technologické v Praze mluvila o této látce také ve Stalo se dnes

Jana Hajšlová hovořila také ve Stalo se dnes potvrdila, že bisfenol A při pokusech interferuje s některými hormonálními pochody. Připomněla ale důležitost expozičních dávek, které jsou při pokusech mnohem vyšší než v reálném životě.

„Není potřeba záležitost dramatizovat. Jsme členy Evropské unie a nebudeme výjimkou,“ poznamenala Hajšlová s poukazem na eliminaci rizik.

Milan Kopp, Květa Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme