Úsporný plán půjde do parlamentu po jednotlivých zákonech

Lidé by se měli připravit na to, že klesne podpora stavebního spoření, omezí se některé sociální dávky nebo se změní i pravidla pro vyplácení podpor v nezaměstnanosti. Kabinet Petra Nečase totiž včera schválil rozpočet se schodkem o 27 miliard nižším než letos. A někde se tyto peníze najít musí. Přijetí úsporného plánu by ale už v cestě nemělo nic stát. jednotlivé body navíc půjdou do parlamentu jako samostatné zákony.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Petr Nečas (ODS) při vyhlášení krátké přestávky

Premiér Petr Nečas (ODS) při vyhlášení krátké přestávky | Foto: Tomáš Adamec

Vzrušenější diskuzi ve sněmovně očekává ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek z ODS spíše už jen u detailů. „O struktuře opatřeních je víceméně v koalici shoda a mělo by to sněmovnou projít hladce,“ řekl Kocourek. Soubor úsporných opatření pak půjde do parlamentu po jednotlivých zákonech.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS) a úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v poledních Ozvěnách dne.

„Nebudeme už opakovat situaci, kdy to bylo v jednom balíku. Chceme, aby byly zákony řádně projednány tak, aby měla veřejnost jistotu, že zákony budou také platit,“ poznamenal Kocourek.

K diskuzi podle něj ale zůstane otázka roku 2011 a reformní legislativy. „Která bude muset být připravována tak, abychom do budoucna nemuseli dělat jenom škrty, ale abychom zrestrukturalizovali chod ekonomiky tak, abychom se problémům do budoucna vyhnuli,“ podotkl.

ČSSD by šetřila jinak

I ČSSD by některé úsporné kroky podpořila. „Určitě lze hovořit o plošném krácení provozních výdajů jednotlivých resortů. To si myslím, že je věc, na které určitě najdeme shodu. Zejména pokud by proběhly audity na jednotlivých ministerstvech,“ řekl úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Poslanci ČSSD (dole zleva): Bohuslav Sobotka, Milan Urban a Martin Pecina | Foto: Tomáš Adamec

Sociální demokracie by ale podle něj hledala finance i jinde. „Myslím si, že vláda udělala chybu tím, že rezignovala na zvýšení příjmů státního rozpočtu,“ připomenul Sobotka s tím, že pokud by sociální demokracie byla vládní stranou, zvýšila by daňovou progresi u daně z příjmu u fyzických osob a zrušila by daňové úlevy pro nejbohatší.

Sociálním demokratům se také nelíbí opatření, která podle nich dopadají tvrdě na rodiny s dětmi. „Mám na mysli krácení porodného, krácení sociálního příplatku. To je podle mě vážná chyba. A druhá vážná chyba je to, že vláda předpokládá zpětné padesátiprocentní zdanění letošní podpory stavebního spoření,“ dodal Sobotka s tím, že zpětné daně do našeho právního řádu nepatří.

Alice Kottová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme