Až 720 českých vojáků by mělo příští rok sloužit v Afghánistánu

Více českých vojáků do Afghánistánu, naopak jejich postupný návrat z Kosova – tak by mělo vypadat fungování našich armádních zahraničních misí v příštím roce. Návrh ministerstva obrany dnes přijala vláda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vojenské pozorovací stanoviště

Vojenské pozorovací stanoviště | Foto: 601. skupina speciálních sil

Vyslání českých armádních misí teď posoudí zákonodárci. Jen v příštím roce by působení našich vojáků v zahraničí mělo přijít pokladnu na necelé dvě miliardy korun.

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) upřesnil, proč by měly počty českých příslušníků v Afghánistánu v příštím roce stoupnout:

Přehrát

00:00 / 00:00

O armádních misích diskutovali Alexandr Vondra a Lubomír Zaorálek v Ozvěnách dne Radiožurnálu

„Navýšení proto, abychom pak o to dříve mohli v budoucnosti snižovat. Čili ten mandát na rok 2011 je v počtu do 720 osob a v roce 2012 do 640 – čili už bude docházet k tomu snižování.“

Naopak namísto asi pětisetčlenného kontingentu v Kosovu má v této balkánské zemi už za pár měsíců působit jen necelá stovka českých vojáků.

Podle ministra Vondry takovéto rozvržení zahraničních misí vyplývá zejména z potřeb v daných regionech a z plánování v rámci Severoatlantické aliance:

„Je evidentní, že v Kosovu dneska už ta vojenská práce není zdaleka tak potřebná, že je spíše třeba práce policejní,“ poznamenal v Ozvěnách dne Radiožurnálu.

ČSSD nesouhlasí

Opoziční sociální demokracie podle svého místopředsedy Lubomíra Zaorálka s takovým navýšením počtu vojáků v Afghánistánu nesouhlasí:

„Ta nejpodstatnější výhrada je, že vlastně pokračuje proces afghanizace české armády. To znamená, česká armáda se přeměňuje na armádu, která je celá napnuta k plnění jediného úkolu, a tomu se podřizuje logistika, výzbroj, personalistika.“

„Přičemž mise v Afghánistánu má už dnes dohodnutý konec roku 2014, a mluví se o možnosti stažení dokonce v roce 2012,“ uvedl Zaorálek.

ČSSD se podle něj nelíbí ani úplný odchod českých vojáků z Kosova:

„Ten materiál říká, že v roce 2012 bychom prakticky rezignovali na naši vojenskou přítomnost v Kosovu, a my jsme přesvědčeni, že tady je přece shoda, že západní Balkán je priorita české zahraniční politiky,“ namítl Zaorálek.

Václava Marešová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme