Komisaři finišují se sčítáním volebních hlasů

Do Českého statistického úřadu stále prodí data z komunálních voleb ale i z prvního kola voleb do třetiny horní komory parlamentu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tiskové středisko ODS během sčítání průběžných volebních výsledků

Tiskové středisko ODS během sčítání průběžných volebních výsledků | Foto: Tomáš Adamec

Statistici zřejmě dokončí práci až v nočních hodinách. Průběžné výsledky senátních voleb můžete sledovat zde a průběžné výsledky komunálních voleb zde.

Druhé kolo senátorských voleb bude asi ve všech obvodech

Nikdo tentokrát velmi pravděpodobně nezíská senátorské křeslo v prvním kole voleb. Do druhého postupuje nejvíc kandidátů nominovaných ČSSD - 22. Nejčastěji budou soupeřit s ODS. Kandidátů nominovaných občanskými demokraty podle částečných výsledků postupuje dál 18.

ČTĚTE TAKÉ Online zpravodajství

Víc jak 90 procent okrsků je už sečteno například v Mostě, kde s přehledem zvítězila Alena Dernerová za Severočeši.cz a ve druhém kole se utká se Zdeňkem Brabcem kandidujícím za čssd.

V obvodě Plzeň jih je to naopak těsné Dagmar Terelmešová za ČSSD i Jiří Šneberger z ODS, který mandát obhajuje dostali téměř shodné procento hlasů. Stejně hlasů dostali i v Jičíně současný senátor Jiří Liška z ODS a kandidát ČSSD Josef Táborský - mezi nimi se tedy rozhodne až za týden.

V Táboře do druhého kola postupuje z 1. místa také současný senátor Pavel Eybert z ODS a čeká ho souboj s Janem Mládkem z ČSSD.

S přehledem zvítězil v Kutné Hoře Jaromír Strnad z ČSSD, který se utká s kandidátem TOP 09 Zdeňkem Nováčkem - tam naopak neuspěla žádná z žen ani Lucie Talmanová za ODS ani Michaela Šojdrová z KDU-ČSL.

Naopak jasné vítězství zaznamenal v Jihlavě Miloš Vystrčil z ODS a ve druhém kole ho čeká souboj s Vratislavem Výborným z ČSSD. Zajímavé to bude ještě v Olomouci, kde vítězí Martin Tesařík z ČSSD o druhé postupové místo se ale přetahují Jan Hálek z ODS a Jiří Klein kandidující za TOP 09.

Také v Bruntále je jasné, že postupuje za ČSSD Jaroslav Palas - kdo bude ale jeho soupeřem se rozhodne mezi Vítězslavem maláčem za KDU-ČSL a Pavlem Bačgoňem za KSČM.

Jasno je naopak v Kroměříži - po sečtení téměř všech okrsků postupují Miloš Malý za ČSSD a Zdeněk Hanzlík za ODS.

V komunálních volbách už známe vítěze i z několika krajských měst

V Olomouci vyhrála ČSSD, v Teplicích zase ODS, stejně jako třeba v okresním Jablonci nad Nisou.

A i když zbývá dopočítat jen několik málo hlasů, tak jasno je i v Havířově, Karviné a Frýdku-Místku - všude vyhrála ČSSD. V Karviné je dokonce možné, že získá nadpoloviční většinu v zastupitelstvu.

Jasno je i ve středočeském Kladně, kde zřejmě vyhraje ODS - oproti současnosti ale nebude mít nadpoloviční většinu v zastupitelstvu.

Hlavní město sečetlo už tři čtvrtiny hlasů. Stále vede TOP 09 s téměř 30 procenty, druhá ODS má 23. Koalice strany zelených a evropských demokratů s šesti a Věci veřejné s 5 procenty se stále pohybují na hranici vstupu do zastupitelstva.

V našem druhém největším městě Brně je sečteno 65 procent hlasů. Stále vede ČSSD s 31, následuje ODS s 22 procenty.

Milan Kopp, Lenka Šumová, Lucie Maňourová, Petr Sehnoutka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme