Boj o Prahu vyhrála TOP 09, na radnici budou chybět malé strany

Volby do pražského zastupitelstva vyhrála přesvědčivě TOP 09. V třiašedesátičleném zastupitelstvu získala 26 mandátů. Dosud pražské radnici vládla jednobarevná rada tvořená jen členy ODS. Tato strana ale skončila druhá se ziskem dvaceti zastupitelů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kandidát TOP 09 na primátora Prahy Zdeněk Tůma

Kandidát TOP 09 na primátora Prahy Zdeněk Tůma | Foto: Tomáš Adamec

V zastupitelstvu pražského magistrátu bude ještě třetí ČSSD a čtvrtí komunisté. Malé strany neuspěly.

Koalice Evropských demokratů a Strany zelených, KSČM a Věci veřejné sice překročily pětiprocentní hranici, do zastupitelstva se ale nedostaly, protože Praha byla nově rozdělená na sedm obvodů. Zelení už oznámili, že kvůli tomu podají stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pražský lídr TOP 09 Zdeněk Tůma

Do zastupitelstva se také nově volilo jen 63 zastupitelů místo dosavadních sedmdesáti. Na jednotlivých pražských radnicích naopak ODS zase porazila TOP 09. Z patnácti hlavních radnic vyhrála ODS na jedenácti.

Podle lídra pražské kandidátky TOP 09 Zdeňka Tůmy voliči potvrdili, že opravdu chtějí ve vedení hlavního města změnu. „Musíme si uvědomit, že momentálně jsme na startovní čáře, budou následovat koaliční jednání. Budeme trvat na tom, aby koalice, která vznikne byla funkční a opravdu vedla ke změnám, které jsme slíbili,“ řekl Tůma.

Kandidát občanských demokratů na pražského primátora Bohuslav Svoboda prohlásil, že za neúspěch ODS může předchozí vedení města. „Já si myslím, že by oni sami z toho měli vyvodit politickou odpovědnost a zvážit další pokračování na svých postech,“ dodal Svoboda.

Igor Maňour, Jitka Hanžlová, Věra Pfeifferová, Petr Sehnoutka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme