Malé strany musí napadnout rovnost volebního práva, míní politolog

Věci veřejné, které neuspěly v komunálních volbách, zvažují, že se připojí ke stížnosti Strany zelených k Nejvyššímu správnímu soudu a Ústavnímu soudu týkající se rozdělení Prahy na sedm volebních obvodů. Úspěch stížnosti podle odborníka záleží na tom, jak bude formulována.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sněmovna Ústavního soudu. Ilustrační foto.

Sněmovna Ústavního soudu. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Systém, který prosadila v Praze doposud vládnoucí ODS, podle očekávání pomohl ve volbách velkým stranám. Naopak malé strany poškodil.

„Malé volební obvody budou vždy malé strany poškozovat. Již dříve jsem říkal, že práh volitelnosti se může pohybovat mezi sedmi a deseti procenty,“ tvrdí politolog Tomáš Lebeda.

Přehrát

00:00 / 00:00

Politolog Tomáš Lebeda navrhuje řešení stížnosti k Ústavnímu soudu ve Světě o desáté Rádia Česko.mp3

Zákon říká, že lze obce rozdělit na malé obvody, v nichž může být nejméně devět mandátů. „Zákon tedy porušen nebyl, byť to řada odborníků již dlouho kritizuje. Protože zastupitelstvo může operovat účelově, jak se to pro které volby hodí. Třeba v Praze se počet volebních obvodů nikdy neopakoval,“ upozorňuje.

Podle Lebedy záleží na tom, jakým způsobem bude ústavní stížnost postavena. Argumentace poměrným zastoupením prý šanci na úspěch nemá, protože to je v ústavě nastaveno pouze pro poslaneckou sněmovnu.

„Úspěšní by podle mého názoru mohli být v porušení jiného ústavního principu, tedy principu rovnosti volebního práva. Ten říká, že hlas každého voliče má mít přibližně stejnou váhu. Již několikrát se tvrdilo, že nelze tento princip naplňovat důsledně, tudíž když nějaké hlasy propadnou, je to relativně v pořádku,“ říká Lebeda.

V každém ze sedmi pražských obvodů bylo nastaveno devět mandátů, přitom obvody nejsou shodné z hlediska počtu registrovaných voličů. Rovnost volebního práva tudíž podle Lebedy nebyla dodržena.

„Když se to spočítá, v jednom případě by měl mít obvod osm mandátů a v jednom deset. Aby toto magistrát eliminoval, musel by obvodů udělat méně, například šest. V tu chvíli by se šance malých stran na zvolení zvyšovala,“ míní Lebeda.

Tomáš Pavlíček, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme