Vítězné politické strany si rozdělují radnice

V některých městech už mají jasno o tom, kdo bude vládnout na tamních radnicích. Společné prohlášení politici podepsali například v Náchodě, Zlíně, Mladé Boleslavi, Trutnově nebo Pelhřimově. Jinde naopak hlásí, že nalezení shody jim může trvat i týden.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Komunální volby a volby do Senátu

Komunální volby a volby do Senátu | Foto: Tomáš Adamec

Jasno už mají například v Náchodě. Tam převezmou vedení po ODS sociální demokraté. Na vytvoření koalice se dnes dohodli se Sdružením Svobodní, NK, TOP 09 a koalicí SNK ED a Věcí Veřejných.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dosavadní výsledky povolebního vyjednávání ve městech shrnuje redaktorka Martina Spěváčková

Občanští demokraté naopak zůstanou ve vedení Trutnova, a to se stejnými partnery, tedy s Volbou pro město a sdružením pro Trutnov.

U moci zůstanou i v Mladé Boleslavi. Křeslo primátora si tam udržel Raduan Nwelati a vládnout bude pravicová koalice. V Pelhřimově se zase ODS dohodla na středopravé koalici s lidovci a TOP 09.

Ve Zlíně komunální volby doslova přepsaly polickou mapu města. Zvítězila tam suverénně TOP 09 na společné kandidátce se stranou Starostové a nezávislí. ODS i ČSSD se tak rázem ocitly v opozici. Společné prohlášení zde podepsalo už v neděli večer hned šest politických subjektů.

Jasno je také v tom, kdo bude řídit Teplice. Tam vyhrála ODS, která získala nadpoloviční většinu. Jedno místo v radě města chce ale nabídnout TOP 09.

V Brně může vítězná ČSSD skončit v opozici

Náročnější vyjednávání naopak čeká politiky třeba v Brně. Tam se politici sice pustili do vyjednávaní ještě předtím, než byly sečteny všechny hlasy, ale zatím se shodli jen na jednom - že nebudou vyjednávat s komunisty.

Naproti tomu lídr ODS Robert Kotzian řekl, že vše je stále otevřené, tedy jak velká koalice nebo trojkoalice s další stranou, tak středopravá koalice ODS, TOP 09 a lidovců, která by sociální demokraty odsunula do opozice. Všichni se shodují, že jasno má být do konce tohoto týdne.

Současný primátor Brna Roman Onderka (ČSSD) | Foto: Tomáš Adamec

Brno není jediným městem, kde může skončit ČSSD jako vítěz voleb v opozici. Podobný scénář se už naplňuje například v Olomouci nebo Přerově. V obou městech to vypadá na středopravou koalici. A podobně by také mohli sociální demokraté dopadnout v Pelhřimově.

Bez vítězné ČSSD bude zřejmě i vedení Hradce Králové. Na spolupráci se totiž dohodlo pět středopravých subjektů - ODS, TOP 09, Sdružení Alternativa, Volba pro Hradec a koalice SNK ED - KDU-ČSL. Společně by měly 21 z celkem 37 zastupitelů.

ODS zřejmě nebude ve vedení Liberce

Na některých radnicích to zase vypadá nepříznivě pro občanské demokraty. V Liberci jim hrozí, že poprvé po dvaceti letech nebudou sedět ve vedení města. Vítězná strana Změna pro Liberec totiž občanským demokratům a také komunistům vzkázala, že s nimi o koalici bavit nebude.

ODS zřejmě zamíří do opozice i v Českých Budějovicích a ve Znojmě. Politická mapa města by se mohla změnit i v Karlových Varech. Po léta tam spolu vládly ODS a ČSSD, teď ale volby vyhrála Karlovarská občanská alternativa, která si za partnery k vyjednávaní vybrala TOP 09 a další uskupení nestraníků.

Martin Hromádka, Michal Záboj, Martina Spěváčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme