Lídr ODS v Brně odmítl velkou koalici s vítěznou ČSSD

Vítězná sociální demokracie nakonec v Brně s největší pravděpodobností vládnout nebude. Tamní lídr ODS Robert Kotzian se dnes otevřeně postavil za trojkoalici ODS s TOP 09 a KDU-ČSL. Podle něj jsou si tyto strany ideově bližší. Velkou koalici ODS a ČSSD nepodporuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Robert Kotzian (ODS)

Robert Kotzian (ODS) | Foto: Tomáš Adamec

Dvoučlennou koalici s ODS prosazuje Roman Onderka, dosavadní primátor a lídr sociálních demokratů v Brně, kteří volby vyhráli. Předseda občanských demokratů ale Petr Nečas preferuje, aby jeho strana primárně uzavírala pravicové koalice s TOP 09.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lídr ODS v Brně odmítl velkou koalici s vítěznou ČSSD. Robert Kotzian to potvrdil ve vysílání Rádia Česko

Kotzian ve vysílání Rádia Česko potvrdil, že Nečasovo přání je pro něj zavazující. „Je to také mé přání a domnívám se, že výsledek voleb říká, že by touto cestou brněnská ODS měla jít,“ uvedl.

Objevily se ale informace, že brněnská ODS není v názoru na budoucí koalici jednotná. Zatímco jedna část pod vedením Kotziana se obává, že by ODS spojení s ČSSD výrazně poškodilo, druhá je pro spolupráci se sociálními demokraty. Nabídku vytvořit koalici s TOP 09 a KDU-ČSL nepodpořilo devět ze 14 zastupitelů ODS.

„Nacházíme se třetí den po volbách a ODS stejně jako jiné strany je uprostřed demokratické debaty, ve které je běžné, že některá z variant nemusí mít stoprocentní podporu. Jsem přesvědčen, že ODS se přikloní na stranu středopravého řešení,“ podotkl Kotzian.

Občanští demokraté mají o obou variantách jednat ve středu. Zda se pro jednu z nich definitivně vysloví, není jasné. Podle některých reakcí z ODS se pravděpodobně rozhodne až po druhém kole senátních voleb. Kotzian to ale označil za taktizování, které by se straně nemuselo vyplatit.

„Jestliže tady existuje důvěryhodná varianta středopravého řešení, tak se domnívám, že se ODS má přiklonit na tuto variantu. Předpokládám, že nejpozději zítra bude jednání klubu a já budu po našich zastupitelích požadovat příklon k této variantě,“ doplnil lídr brněnské ODS.

Martin Hromádka, Ondřej Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme