Lidé vybírají 27 senátorů. Volební místnosti se otevřely ve dvě

Ve 14 hodin se znovu otevřely volební místnosti. Pokračují volby do třetiny Senátu, druhé kolo se koná ve všech 27 obvodech. Hlasovací lístky tentokrát voliči dostanou až ve volební místnosti, kde si vyberou mezi dvěma nejúspěšnějšími kandidáty z prvního kola.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby do Senátu

Volby do Senátu | Foto: Tomáš Adamec

Zpravodajka Českého rozhlasu Jitka Hanžlová byla ve dvě hodiny u základní školy u Vršovického nádraží v Praze 10 a žádné velké fronty nezaznamenala, přišli prý většinou senioři. Volby pro dnešek skončí v deset večer. Zítra se volební místnosti otevřou v osm ráno a uzavřou ve dvě hodiny odpoledne.

Přehrát

00:00 / 00:00

Volby v Praze 10 sledovala zpravodajka Českého rozhlasu Jitka Hanžlová

Podle Pavla Kuklíka z Českého statistického úřadu by odevzdané hlasy měly být spočítány už v sobotu večer:

„Mělo by to být velice rychlé, protože komise sčítají hlasy jenom za dva kandidáty, a my si troufáme říct, že výsledky by mohly být známy v podvečer po ukončení hlasování.“

VOLEBNÍ DĚNÍ SLEDUJTE NA SPECIÁLNÍM WEBU

Případné stížnosti na průběh hlasování mohou jednotlivci i politická uskupení podávat k soudu až po vyhlášení výsledků. Radiožurnálu to řekl Václav Henych ze Státní volební komise.

„Pokud jde o možnost voliče podat žalobu k soudu, tak nejdříve tak může učinit po vyhlášení výsledků voleb, které vyhlašuje Státní volební komise. A nejpozději to musí být do 10 dnů od vyhlášení těchto voleb. Pokud v této lhůtě nebude žaloba podána, tak k ní soud nepřihlédne.“

Ve druhém kolem senátních voleb se hlasy voličů pokusí získat 22 kandidátů za ČSSD, 18 za ODS, 5 za TOP 09, 3 za KDU-ČSL, jeden kandidát shodně za Věci veřejné a komunisty a tři nestraníci.

Pro politické strany jsou senátní volby velmi důležité. Jde totiž o to, kdo získá převahu v Senátu. Aby ji získala ČSSD, muselo by ve druhém kolem uspět dvanáct jejích kandidátů. Dosud měla převahu v Senátu ODS.

Volební účast

„Na voliče zabírá více ta část práce senátora, která je obecně méně významná, a to význam senátora jako representanta regionu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Politolog Vít Hloušek ve Světě o deváté.

Jak samotné volby dopadnou, by se lidé mohli dovědět v sobotu nejdříve kolem páté hodiny odpoledne. Výsledek nicméně ovlivní hlavně volební účast. „Už máme dlouholetou zkušenost s tím, že volební účast pro druhé kolo senátních voleb se dramaticky propadá i oproti kolu prvnímu,“ poznamenal politolog Vít Hloušek.

Výsledek senátních voleb ale podle něj ovlivňují také osobnosti jednotlivých kandidátů. „Tady hraje významnou roli to, jak jsou tito lidé vnímáni a jak jsou známí v senátním obvodu, kde kandidují,“ vysvětlil Hloušek.

Na voliče prý obecně také zabírá více ta část jeho práce, která je méně významná, a to význam senátora jako representanta regionu. „Je to hezké, že se senátoři snaží v celostátní tématice vytahovat regionální témata, ale když se podíváme na to, jakou Senát plní roli, tak na tuto aktivitu prostor není,“ dodal politolog.

Igor Maňour, Květa Moravcová, Alice Kottová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme