Liška: V Praze by se mělo hlasovat stejně jako ve volbách do krajů

Stížnost na volby v Praze řeší soud. Obrátily se na něj Strana zelených a Věci veřejné. Pokud uspějí, volby se budou muset opakovat. Hlavní město bylo letos rozděleno na sedm volebních obvodů, což pomohlo velkým stranám a ubralo malým. Pokud by se volilo podle dřívějšího modelu, byli by v zastupitelstvu jak Zelení tak i Věci veřejné.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Magistrát hlavního města Praha

Magistrát hlavního města Praha | Foto: Tomáš Adamec

„My jsme si na rozdělení Prahy stěžovali už před volbami a soud naši stížnost zamítl s tím, že nemůže předjímat výsledek voleb a proto nemůže říct, zda jsme byli poškozeni či nikoli. Přestože jsme tento argument považovali za bizarní, rozhodnutí jsme nerozporovali. Teď se ukázalo, že došlo na naše slova,“ řekl předseda Strany zelených Ondřej Liška.

Přehrát

00:00 / 00:00

O stížnosti na rozdělení Prahy na sedm obvodů diskutovali předseda Strany zelených Ondřej Liška a předseda pražské ODS Boris Šťastný

Současně zdůraznil, že jde o evidentní poškození voličů malých a středních stran. „My jsme získali 200 tisíc hlasů a nemáme žádný mandát, ODS má hlasů 800 tisíc a mandátů 20, takže je evidentní, že jsme byli poškozeni. Podle předchozího systému bychom měli 4 až 5 mandátů,“ upozornil Liška.

Rozdělení Prahy na sedm obvodů prosadila ODS. Předseda její pražské organizace Boris Šťastný pokládá nový systém za srozumitelnější pro voliče.

„Volič bude mít větší šanci poznat v obvodech svého zastupitele, protože každý se lépe seznámí s devíti lidmi než třeba se šedesáti.“ Šťastný současně odmítl, že by bylo cílem omezit vliv malých stran.

„Všichni měli rovné podmínky. Není spravedlivé rozdělovat strany na malé a velké, ale na úspěšné a neúspěšné,“ prohlásil Boris Šťastný.

Předseda Strany zelených soudí, že by se v Praze mělo hlasovat stejně jako ve volbách do krajů. „Rozhodně by se mělo volit tak, aby Praha byla jedním volebním obvodem, aby systém byl skutečně poměrný tak, jak to garantuje Ústava,“ uzavřel Ondřej Liška.

Igor Maňour, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme