Strana zelených, Věci veřejné a SNK-ED podávají stížnost na neplatnost voleb

Strana zelených, Věci veřejné a SNK-ED společně podávají stížnost na neplatnost komunálních voleb v hlavním městě. Důvodem je rozdělení Prahy na sedm volebních obvodů. Nové uspořádání podle stěžovatelů poškodilo malé strany a jejich voliče.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda Strany zelených Ondřej Liška.

Předseda Strany zelených Ondřej Liška. | Foto: Tomáš Adamec

Předseda Strany zelených Ondřej Liška dnes řekl, že stížnost na porušení principu volné volební soutěže nepodávají jen politické strany, ale také kandidáti a někteří voliči. Ti se cítí rozdělením Prahy na volební obvody poškozeni a mají za to, že bylo kráceno jejich volební právo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stížnost x volbám.mp3

Podle Lišky bylo rozdělení hlavního města účelové. Doslova řekl, že se ODS elegantně, ale protizákonně zbavila svých kritiků v zastupitelstvu.

Strana zelených, Věci veřejné a SNK-ED se obracejí na Městský soud, pokud neuspějí, pak na Ústavní soud.

Stěžovatelé navíc dokládají, že volební obvody v Praze byly ustanoveny neodpovídajícím způsobem a to ani co do počtu voličů, ani získaných mandátů. Podle Pavla Dobeše z Věcí veřejných je také podstatné zabránit podobnému volebnímu inženýrství v dalších volbách.

Stížnost tří politických stran v Praze bude k Městskému soudu odeslána během několika hodin. Soud by měl rozhodnout do 20 dnů.

Lucie Husárová 1, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme