Koaliční poslanci hájí parametry rozpočtu, opozice ho nepodpoří

Poslanci začali projednávat základní parametry státního rozpočtu na příští rok. Dnes by měli hlasovat jen o výdajích, příjmech, schodku a jeho vypořádání. Opozice návrh nepodpoří.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Petr Nečas obhajuje úsporná opatření v Poslanecké sněmovně.

Premiér Petr Nečas obhajuje úsporná opatření v Poslanecké sněmovně. | Foto: Tomáš Adamec

Poslanci se ničím nezdržovali a pustili se do prvního čtení vládního návrhu zákona státního rozpočtu hned v devět hodin.

Přehrát

00:00 / 00:00

Debatu poslanců o rozpočtu sleduje reportérka Rádia Česko Milada Richterová

V úvodu vystoupil premiér Petr Nečas (ODS), který poslancům tlumočil výsledek včerejšího rozhodnutí vlády projednat klíčové úsporné zákony ve stavu legislativní nouze. Bez těchto norem by byl podle předsedy vlády rozpočet nevěrohodný a podložený nereálnými čísly.

Nečas zdůraznil, že je třeba změnit tendenci k dalšímu růstu zadlužení a že je nutné kromě úsporného státního rozpočtu přijmout i další zásadní strukturální reformy. Vláda podle premiéra nechce podvázat křehké ekonomické oživení, a proto nehodlá zvyšovat daně.

„Sociální demokraté dnes a denně z toho místa říkají, že skutečnou cestou by bylo zvýšit daně, zvýšit daně občanům, živnostníkům, firmám. A já tady musím říci, kdo vytváří v této zemi pracovní příležitosti - jsou to pouze tito živnostníci, pouze tyto firmy,“ zdůraznil Nečas.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) zase připomněl, že bez úsporných zákonů by se nepodařilo snížit schodek rozpočtu na příští rok oproti letošnímu o 70 miliard korun. Zároveň popsal reformní plány vlády na rok 2012 a dál, které nakonec shrnul do definice "více individuální odpovědnosti všech účastníků systému".

ČSSD rozpočet nepodpoří, ale nebude ho zdržovat

Sociální demokracie vládní návrh státního rozpočtu nepodpoří. Nebude se ale snažit zmařit jeho přijetí do konce letošního roku vzhledem ke krizi a s ní související hysterií v Evropě, prohlásil úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

„Je to ale jiná věc než projednávání zákonů, kterými vláda mění parametry našeho sociálního a daňového systému. Jestliže dochází k nevratným změnám, má parlament plné právo, aby do této věci hovořil a má plné právo, aby politiku vlády v této souvislosti změnil,“ uvedl Sobotka.

Bohuslav Sobotka (ČSSD) kritizuje vládu | Foto: Tomáš Adamec

Při projednávání rozpočtu ve sněmovně znovu zdůraznil, že sociální demokracie vidí cestu z dluhů ne ve snižování výdajů státu a platů zaměstnanců ve veřejném sektoru, ale ve zvyšování příjmů státu, především formou vyšších daní.

Vládní koalice má ve sněmovně vetšinu 118 hlasů, takže lze očekávat, že až skončí několikahodinová debata, poslanci základní parametry rozpočtu schválí. O přesunech peněz mezi jednotlivými kapitolami by příslušné sněmovní výbory měly rozhodnout do konce listopadu, definitivně by se měl státní rozpočet na příští rok schvalovat v polovině prosince.

Cílem koaliční vlády je udržet příští rok deficit veřejných rozpočtů do 4,6 procenta HDP, pro rok 2012 plánuje jeho snížení na 3,5 procenta. O rok později by už měl schodek 2,9 procenta splnit Maastrichtská kritéria a v roce 2016 by mělo být podle plánů kabinetu Česko bez dluhů.

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka, Milada Richterová, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme