Klaus: Zadlužení je tak velké, že to musí vidět i odbory

Úsporné kroky vlády, které povedou ke snížení schodku státního rozpočtu v příštím roce, mají podporu prezidenta Václava Klause. Uvedl to v exkluzivním rozhovoru pro Radiožurnál.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Klaus

Václav Klaus | Foto: Tomáš Adamec

Prezident ale nerozumí argumentům odborů, které chtějí kvůli vládním škrtům uspořádat stávku. Podle něj je zadlužení každého z nás už tak vysoké, že kroky, které chystá vláda, jsou rozhodně potřeba.

Přehrát

00:00 / 00:00

Klaus delší do POD.mp3

„Já jsem tisícinásobně přesvědčen, že tyto škrty jsou nezbytné. Bohužel jsou nepříjemné, bohužel se dlouhá léta vršily nejrůznější výdaje, nikdo s tím nic nedělal a o to je to nepříjemnější. Ale jinak to v žádném případě dál nejde, abychom dopustili vývoj jako v nějakém Řecku nebo někde. To prostě není možné.“

Veřejné rozpočty jsou podle Klause tak zadlužené, že deficit musí podle něj vidět i odbory:

„Odbory jsou tu od toho, aby hrozily stávkami, ale já nechápu upřímnost jejich argumentů. Upřímnosti jejich argumentů nevěřím. Oni vidí ty hrozivá čísla, která nesmí pokračovat.“

Odborový předák Jaroslav Zavadil nezpochybňuje škrty jako takové, deficit by ale vláda měla podle něj řešit zvýšením příjmu rozpočtu:

Přehrát

00:00 / 00:00

Klaus na 12.mp3

„Od samého počátku si myslíme, že je potřeba dělat něco na obou dvou stranách toho státního rozpočtu a vláda se rozhodla jít jenom cestou škrtů. Požadovali jsme, aby se tato záležitost řešila i na příjmové straně státního rozpočtu, to přeci ví každý průměrný ekonom."

Úřadujícímu předsedovi sociální demokracie Bohuslavu Sobotkovi se nelíbí to, že vládní škrty podle něj poškodí českou ekonomiku:

„Struktura vládních škrtů je nepřijatelná, je nespravedlivá, českou ekonomiku poškodí a já věřím, že ani prezident nechce poškodit českou ekonomiku v příštím roce."

Balík úsporných návrhů prosadila vládní koalice v Poslanecké sněmovně ve stavu legislativní nouze. Sociální demokraté chtějí tento postup napadnout u Ústavního soudu. Na způsobu, kdy většina přehlasuje zbytek v Poslanecké sněmovně, nevidí Klaus nic výjimečného:

„Výrok pana předsedy sociální demokracie, že vládní koalice zneužila své početní převahy, se mi zdá opravdu úsměvný. To dělala sociální demokracie dokud byla ve vládách velmi brutálním způsobem.“

Klausovi se také nelíbí, že vzniká móda užívat Ústavní soud jako třetí komoru parlamentu, jako běžnou součást politického rozhodování:

Přehrát

00:00 / 00:00

Nováček.mp3

„To by bylo totální selhání demokracie, ztráta parlamentní demokracie a zásadní přechod k soudcokracii. Nevinním Ústavní soud, do toho ho tlačí někteří politici.“

Bohuslav Sobotka ale zdůrazňuje, že stížnost ještě nepodali:

„Je velmi zvláštní, že pan prezident komentuje stížnost, která ještě nebyla podána, to znamená, že nemůže znát ani její text, ani argumenty, které v této stížnosti uvedeme.“

Klaus: "Proč je Praha zvláštní?"

Zatímco obsazení pražského magistrátu je stále ve fázi vyjednávání, tři další největší města v České republice - Brno, Ostravu a Plzeň, čeká vládnutí velkých koalic ODS a ČSSD. Klaus v této souvislosti uvedl, že neví, proč by Praha měla být v tomto ohledu specifická a velká koalice na magistrátu problémem, na rozdíl od jiných měst:

„Já si nemyslím, že by někdo odsuzoval tyto politiky, že by uzavřeli velké koalice jako nějaké porušení demokracie. Proč je ta Praha jiná? Není to, že jedna politická strana tam hraje specifickou hru, kterou nemá sílu rozehrát v Brně, Ostravě a Plzni."

Prezident není podle komentátora Radiožurnálu Petra Nováčka přítelem vícečetných koalic a navíc nemá rád ‚rychlokvašky‘.

Klaus si prožil vícečetné koalice ve svých dvou vládách v 90. letech. A podle jeho zkušeností to není ideální řešení. Naopak velmi pozitivní zkušenost měl s opoziční smlouvou se sociální demokracií. Řada věcí, které obě strany domluvily, z jejich pohledu fungovaly.

Boje o Prahu má podle Nováčka řadu významů:

„Praha má 50 miliardový státní rozpočet, Prahou protékají velké peníze, hodně se zde staví. To vše je obrovské lákadlo a proto je Praha pod lupou.“

Václava Marešová, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme