Spor Rath versus Kalousek: Možná dojde na alkoholtestry

Sněmovní mandátový a imunitní výbor začne řešit spor mezi Miroslavem Kalouskem z TOP 09 a Davidem Rathem z ČSSD. Středočeský hejtman obvinil ministra financí při jednání sněmovny z opilosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

alkoholtester

alkoholtester | Foto: Český metrologický institut

Pokud se dokazování jeho výroku na výboru zkomplikuje, uvažuje jeho šéf Jeroným Tejc z ČSSD o přelomové novince: obvinění z opilosti chce nechat prověřovat okamžitě na místě pomocí alkoholtestrů.

Tejc má pochybnosti, jak bude možné pravdivost Rathova výroku s týdenním zpožděním dokazovat nebo zpochybňovat. Proto chce podobným sporům do budoucna předcházet.

„Pokud bude potřeba, abychom tuto věc zjišťovali hned na místě, tak pravděpodobně nezbude nic jiného, než usnesením sněmovny pověřit mě, jako předsedu mandátového výboru, stejně jako předsedkyni sněmovny, že budeme nechávat detekčním přístrojem prověřovat všechny ty, kteří budou nařčeni,“ uvedl Tejc.

O tom, zda takový návrh opravdu sněmovně předloží, rozhodne způsob, jakým se výbor vypořádá s tímto případem. Pokud nakonec dají jeho členové zapravdu ministru financí, bude se muset poslanec Kalouskovi omluvit. Hrozí mu také pokuta ve výši měsíčního poslaneckého platu.

Igor Maňour, Lucie Husárová 1, Martina Spěváčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme