Sněmovna schválila změny v cizineckém zákoně

Novela cizineckého zákona prošla úspěšně poslaneckou sněmovnou. Obsáhlá norma zavádí mimo jiné povolení k pobytu s biometrickými údaji, větší zodpovědnost firem za zaměstnané cizince a takzvané modré karty, které budou zároveň povolením k pobytu i k práci pro vybrané experty. Pro cizince předloha přináší také povinnost mít sjednané dostatečné zdravotní pojištění.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna

Poslanecká sněmovna | Foto: Tomáš Adamec

Zákon, který míří do Senátu, počítá i s převodem cizinecké agendy z policie na ministerstvo vnitra. Podle ministra vnitra Radka Johna se tím ale význam cizinecké policie nesnižuje:„Její významná role bude na letišti a s teroristickou hrozbou se ještě posiluje.“

„Na druhé straně půjde o zcivilnění cizinecké policie, protože je úplný nesmysl, aby ti, kteří vydávají administrativní věci, byli v uniformě a občané pak platili jejich výsluhy. Navíc řada policistů bude převedena pod krajská velitelství, takže to, že bude málo policistů, není pravda. Naopak, na ulici bude mnohem více policistů než dosud. Takže my jsme velmi rádi, že se to povedlo,“ dodal John.

Předseda bezpečnostního výboru František Bublan se ale obává, že vnitro převod agendy nezvládne a cizinci budou na vydaní dokladů čekat opět několikahodinové fronty.

„Má to vliv i na to, že cizinecká policie nebude liniově řízená, bude rozpuštěna do jednotlivých krajů a zatím je z toho docela velký zmatek. Navíc se bojím, že prověřování cizinců bude velmi formalistické, protože úředníci nemají praxi policistů, kteří poznají falešný doklad a znají různé finty cizinců. Toho se trošku obávám, že to bude mít dopad na bezpečnost,“ vysvětluje své obavy Bublan.

Zdravotní prohlídka cizince zatím nečeká

Poslanci nepodpořili návrh občanského demokrata Borise Šťastného, který chtěl, aby žadatelé o pobyt nad 90 dní museli projít zdravotní prohlídkou. Poslanec Šťastný svůj záměr ale nevzdá:

„Vzhledem k tomu, že tento návrh nezískal podporu ministerstva vnitra, tak já půjdu cestou zdravotního výboru. Čili všem našim koaličním partnerům i opozici předložím ve stejném znění poslanecký návrh zákona. Následně se jej pokusíme prosadit jako samostatnou novelu.“

Věra Pfeifferová, Lenka Rafaelová, Martina Spěváčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme