Lidovci si na sjezdu ve Žďáru nad Sázavou zvolí nové vedení

Po dnešku by mělo být jasné, kdo dál povede KDU-ČSL. O křeslo předsedy usiluje na sjezdu pět kandidátů. Mezi nimi i úřadující předsedkyně Michaela Šojdrová a její pravděpodobný nejsilnější protikandidát krajský tajemník KDU-ČSL z Pardubického kraje Pavel Bělobrádek. Lidovci se mimořádně scházejí po té, co v jarních volbách do poslanecké sněmovny neuspěli a do dolní komory se neprobojovali.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předsedkyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová

Předsedkyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

O post předsedy bojuje pět kandidátů. Kromě úřadující předsedkyně Michaely Šojdrové například dosavadní místopředseda Jiří Carbol. Někteří lidovci ale volají po nové a mladé tváři ve vedení strany. Takovou změnu podle nich přináší další kandidát na předsednické křeslo, krajský tajemník KDU-ČSL z Pardubického kraje Pavel Bělobrádek.

Bělobrádek věří, že lidovci na sjezdu nebudou řešit minulost, ale hledat především cestu, jak se znovu stát parlamentní stranou. „Domnívám se, že bychom se spíš měli podívat kupředu, co chceme prezentovat veřejnosti. Je potřeba se poučit z minulosti, ale zase se příliš neohlížet, abychom nezakopli,“ říká Bělobrádek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lidovci na mimořádném sjezdu zvolí nové vedení. Hostem Ranního interwiev Radiožurnálu byla úřadující předsedkyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová.

KDU-ČSL bude přesto ve Žďáru nad Sázavou hledat důvody, proč jim voliči ve volbách do sněmovny nedali důvěru. „Analýza a diskuse o tom, proč se tak stalo, na tomto sjezdu nepochybně musí zaznít. Já osobně ve své zprávě budu o tomto tématu také mluvit. Ale chceme se dostat za toto téma bilanční, chceme se dívat dopředu. Tento sjezd je volební a především musí zvolit nové vedení strany, které ji nasměruje pro budoucnost,“ přiblížila v Ranním interwiev Radiožurnálu Michaela Šojdrová.

KDU – ČSL jediná reprezentuje křesťansko-demokratický proud

KDU – ČSL je podle Šojdrové vyčítáno, že je nečitelná a často mění směr. To by se mělo změnit a křesťanští demokraté by měli stát na vlastních principech a svém vlastním programu. Připomněla také, že křesťanští demokraté jsou jedinou politickou stranou, která v Česku reprezentuje křesťansko-demokratický proud.

„Je to svébytný proud, který je zastoupený ve všech zemích EU. Je to historický, tradiční proud, který však musí zaznamenat modernizaci svého programu. Musí být postaven na zásadách, které jsou důležité nejen pro členy strany a věřící, ale pro celou společnost,“ dodala.

Přehrát

00:00 / 00:00

Volebnímu sjezdu KDU-ČSL jsme se věnovali také na Rádiu Česko Hosty byli kandidáti na předsedu Michaela Šojdrová a Pavel Bělohrádek a politolog Lubomír Kopeček Masarykovy univerzity.

Kandidát na předsedu KDU-ČSL Martin Bělobrádek na Rádiu Česko uvedl, že lidovci chtějí být jednoznačně nesocialistickou alternativou současné liberální až bezohledné vládě, která podle něj škrtá i tam, kde si KDU-ČSL myslí, že to není ve prospěch společnosti.

„KDU-ČSL jednoznačně říká že stát tady není od toho, aby se o někoho staral, ale musí vytvořit takové podmínky, aby se každý mohl o sebe postarat sám. Jsme ale rozhodnuti pomoci těm, kteří se o sebe postarat nemohou,“ přiblížil.

Lidovce loni oslabil odchod části straníků do TOP 09. Mají sice postavení v obcích a v nedávných senátních volbách rozšířili počet svých senátorů na pět, v příštích dvou letech ale budou podle Šojdrové hrát o hodně. „Měli bychom se poučit z toho, co se udělalo špatně, zvolit nové dobré vedení a připravit se na volby v roce 2012. Hlavní návrat by se měl realizovat v roce 2014 vstupem nové křesťanské demokracie do Poslanecké sněmovny,“ dodává Šojdrová.

Němcová: Lidovci zůstávají pro ODS partnery

Lidovce do Žďáru přijela pozdravit i předsedkyně poslanecké sněmovny Miroslava Němcová z ODS. Popřála jim, aby se znovu stali parlamentní stranou a vzkázala jim, že pro občanské demokraty dál zůstávají partnery k jednání.

„Ve složitých chvílích, které nás čekají, tedy v době ekonomické krize, to bude určitě vítaný spolupracovník pro nás, pro ODS,“ uvedla.

Politolog: Bělobrádkova vize působí nejkonzistentněji

Jak na Rádiu Česko uvedl odborný asistent katedry politologie Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity Lubomír Kopeček, nejlépe z kandidátů na předsedu KDU-ČSL na něj působí právě Martin Bělobrádek.

„Když se podívám na sestavu těch kandidátů, tak si myslím, že z vizí, které kandidáti umístili na webu, působí ta jeho nejkonzistentněji. Je tam nějaká představa jakou skupinu lidí oslovit, jakým způsobem to udělat. A je tam představa toho, že strana by měla být určitým způsobem posunuta. V rámci voličského zájmu,“ vysvětlil.

„To se mi jeví jako možnost, která by mohla stranu nějakým způsobem zachránit před úplným zmizením z politického spektra,“ dodal.

Milada Richterová, Václava Marešová, Katarína Brezovská, Daniela Pavlíčková, Václav Sochor, Martina Spěváčková, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme