Lidovci si do čela strany zvolili novou tvář. Povede je Bělobrádek

Lidovce povede úplně nová tvář. Delegáti na mimořádném sjezdu ve Žďáru nad Sázavou do čela strany zvolili třiatřicetiletého veterináře Pavla Bělobrádka. Dosud nepříliš známý tajemník pardubické krajské organizace získal 280 z 425 hlasů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novým předsedou KDU-ČSL byl 20. listopadu na sjezdu ve Žďáru nad Sázavou zvolen v prvním kole Pavel Bělobrádek (vpravo). Na snímku si s ním připíjejí delegáti z jihomoravského kraje.

Novým předsedou KDU-ČSL byl 20. listopadu na sjezdu ve Žďáru nad Sázavou zvolen v prvním kole Pavel Bělobrádek (vpravo). Na snímku si s ním připíjejí delegáti z jihomoravského kraje. | Zdroj: ČTK

Bělobrádek tak zvítězil už v prvním kole tajné volby a porazil tak Michaelu Šojdrovou. Ta získala 84 hlasů. Šojdrová Radiožurnálu řekla, že už nebude kandidovat na pozici první místopředsedkyni strany.

„Prostě Pavel Bělobrábek mne ke spolupráci ani osobně nevyzval. Osobně si myslím, že nový předseda není tak nezkušený, aby nevěděl, že ten kdo s ním do funkce půjde, bude rovněž v obtížné situaci a měl by ho tak o spolupráci požádat. Má zřejmě svoji představu a patrně ví, koho v týmu chce a měl by dát svoji vůli veřejně najevo,“ uvedla Šojdrová.

Ta nicméně výsledek jako prohru nebere.„Neberu prohru vůbec nijak osobně. Mám spíše dobrý pocit, že sjezd probíhá v otevřené a přátelské náladě. Zmíněná volba ke výrazem toho, že delegáti chtějí dát šanci něčemu úplně novému. Přeji jim, aby nebyli zklamaní a aby strana pod novým vedením uspěla,“ řekla Radiožurnálu bývalá předsedkyně.

Bělobrádek bude muset přesídlit z regionu do Prahy. Radiožurnálu o svých plánech řekl: „Musím počkat na dovolení všech stranických orgánů, pak si musíme rozdat gesce a dát straně nový řád.“

Prvním místopředsedou KDU -ČSL bude senátor Petr Šilar. Bezprostředně po zvolení Radiožurnálu nastínil, jaké budou jeho první kroky ve funkci.

„Byl bych velice rád, kdybychom udělali novou přeregistraci členů. Máme dva roky do voleb k tomu, abychom se na ně mohli vnitřně připravit. Jde také o aktualizaci programu a organizaci práce. Nejtěžší bude znovuzískání důvěry u veřejnosti,“ uvedl Šila pro Radiožurnál.

Lukáš Vincourek, Martina Spěváčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme