John: Rozhodnutí o policejním prezidentovi padne příští týden

Ministr vnitra Radek John uvedl po schůzce s prezidentem Václavem Klausem, že o budoucnosti policejního prezidenta Oldřicha Martinů by se mělo rozhodnout v příštím týdnu. Podle něho se musí na případném nástupci Martinů shodnout všechny vládní strany.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Václav Klaus jednal na Hradě s ministrem vnitra Radkem Johnem.

Prezident Václav Klaus jednal na Hradě s ministrem vnitra Radkem Johnem. | Zdroj: ČTK

„Pan prezident, myslím, chápe moji pozici. On se nebude účastnit personálních změn v policii, to je věc vlády. Ale má právo být informován o vývoji situace. Hovořili jsme tři čtvrtě hodiny vůbec o situaci v policii, na ministerstvu vnitra, ale i o omezení solárních elektráren,“ sdělil John Radiožurnálu.

„Já jsem velmi rád, že jsem mu mohl věci vysvětlit. Další pokračování bude zřejmě v pondělí, kdy se má pan premiér Nečas sejít s panem policejním prezidentem a já věřím, že stejný den nebo do poloviny příštího týdne se sejdeme všichni tři.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr vnitra Radek John a Jeroným Tejc z ČSSD hodnotí v Ozvěnách dne Radiožurnálu možný odchod Oldřicha Martinů z čela policie

Důvody výzvy policejnímu prezidentovi prý nejsou pro média, je to informace, kterou mají dostat vrcholní politici. „V situaci, kdy Mladá fronta udělá test policie a nevrátí se každá pátá peněženka, si nemyslím, že je třeba přilévat oleje do ohně. Je třeba řešit problémy vnitřními mechanismy a my je vyřešíme,“ vysvětlil John.

Součástí jednání podle Johna bude i případná budoucnost Oldřicha Martinů v případě, že by rezignoval. Ministr vnitra si ho dokáže představit například v diplomatických službách.

John tvrdí, že v tomto případě má pro jednání ve vládě stoprocentní podporu Věcí veřejných.

Tejc: Policii rozkolísal John

Poslanec a stínový ministr vnitra za ČSSD Jeroným Tejc se obává, že pokud ministr vnitra neměl nic předjednáno se svými koaličními partnery a pouze vyzval policejního prezidenta, pak je výsledek v nedohlednu.

Podle něho byla Johnova prohlášení o policejním prezidentovi od počátku kolísavá. „Nejdříve říkal, že musí odejít, pak zase že je s ním spokojen a že zůstane alespoň nějaký čas, teď zase že musí odejít. Myslím, že by si to měl pan ministr ujasnit a především říct, jaké k tomu má důvody,“ řekl Radiožurnálu Tejc.

„Jestli někdo rozkolísal policii, pak to nebyl policejní prezident, i když já sám jsem měl v posledních letech k jeho práci řadu výhrad, ale pan ministr John.“ Tejc si zároveň myslí, že John by neměl důvody své nespokojenosti utajovat.

Nakonec nepřímo vyzval ministra k případné rezignaci: „Pokud by pan policejní prezident setrval ve funkci, třeba s podporou premiéra Nečase, pak bych považoval za absurdní, kdyby ve funkci zůstal pan ministr John.“

Václava Marešová, Lucie Maňourová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme