Odboráři stávkou jen ukazují svaly, vzkázal prezident Klaus

Prezidentu republiky se stávka proti snižování mezd ve veřejném sektoru nelíbí. Odboráři chtějí podle něj dnešní stávkou odčinit to, že neprotestovali, kdy problém veřejných financí vznikal. Škrty ve státním rozpočtu považuje hlava státu za nezbytné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Klaus

Václav Klaus | Foto: Tomáš Adamec

Důvodem stávky zaměstnanců ve státní a veřejné správě je podle odborů plán vlády na desetiprocentní snížení objemu mezd i způsob, jakým se mají mzdy snížit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reakce prezidenta Václava Klause na stávku státních zaměstnanců

„Já rozumím, že škrty se leckomu nemohou líbit, to je naprosto rozumný postoj, nicméně my jsme se do určité situace za celé desetiletí zvyšování našeho zadlužení prostě dostali a škrty jsou v tuto chvíli naprostou nezbytností,“ zdůraznil Václav Klaus.

„Ví to každý, já jsem stoprocentně přesvědčen, že to vědí i odborářští bossové a že pouze ukazují svaly. Je to nezodpovědné a já jsem zásadním způsobem proti,“ podotkl prezident. Dodal, že zadlužení státu se mělo řešit už dávno a na jeho vyřešení je třeba hlubších reforem.

Předseda Senátu a bývalý odborový předák Milan Štěch dnešní stávku zaměstnanců státní a veřejné sféry chápe a podporuje. Zdůraznil, že snižování platů těmto zaměstnancům pokládá za velmi špatný krok.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek v poledních Ozvěnách dne Radiožurnálu

"Snižování platů zaměstnancům ve státní a veřejné sféře o 10 procent a změny v systému tarifního odměňování považuji za velmi špatný krok," uvedl Štěch, který je nyní po prezidentovi druhým nejvyšším ústavním činitelem země. Organizátorům stávky popřál, aby se jejich akce uskutečnila v dobré a klidné atmosféře.

Za oprávněnou považuje stávku také opozice. Podle šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky je to důkaz toho, že vláda není schopná vést sociální dialog. „Vláda není schopní hledat kompromis a dosahovat kompromisu se svými sociálními partnery,“ prohlásil Sobotka.

Kabinet ale na svých plánech trvá, potvrdil ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09): „My v žádném případě nechceme a nemůžeme ustoupit ze základních cílů. A jedním ze základních cílů je zlevnění provozu státu.“

Vláda má vysvětlovat, ne vytvářet dusno

Komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček považuje dnešní stávku za velkou nepříjemnost pro vládu. Protest podle něj není možné odbýt jako "nepochopitelný krok k destabilizaci země," jak včera řekl premiér Nečas.

Přehrát

00:00 / 00:00

Komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček

„Z výroků Nečase jsem v rozpacích. Nechápu, proč jakýkoli politik a zvláště premiér v situaci, kdy vládu čekají velmi nepříjemné politické kroky, zbytečně popuzuje lidi,“ řekl Nováček.

Sociální smír je podle něj velmi důležitá věc a v dobách těžkých reforem věc nenahraditelná. „Například v Německu na to mají speciální instituce, kde se současně radí odbory, zaměstnanecké svazy a státní exekutiva,“ připomněl komentátor Českého rozhlasu.

Zdůraznil, že politici by měli reformy lidem trpělivě vysvětlovat a nevytvářet zbytečně dusnější atmosféru podobnými výroky, které pronesl premiér Nečas.

„Až reformy na lidi skutečně dopadnou, bude situace mnohem složitější než dnes,“ varoval Nováček.

Podle odborů se dnešní stávky účastní okolo 100.000 zaměstnanců, dalších 100.000 ji prý podpoří jiným způsobem. Kvůli protestu je omezený je provoz škol, nemocnic, úřadů, soudů či kulturních zařízení.

Igor Maňour, Veronika Malá, Martin Hromádka, Martina Spěváčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme