Z vlády odchází ministr Drobil, nechce kabinet diskreditovat

Místopředseda ODS Pavel Drobil odejde z vlády. Funkce ministra životního prostředí se vzdá kvůli aféře s údajnou manipulací zakázek na Státním fondu životního prostředí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr životního prostředí Pavel Drobil na tiskové konferenci.

Ministr životního prostředí Pavel Drobil na tiskové konferenci. | Foto: Tomáš Adamec

Drobil nepřipouští jiné, než personální pochybení při výběru některých svých spolupracovníků. K abdikaci se rozhodl, aby neumožnil diskreditaci vlády Petra Nečase.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr životního prostředí Pavel Drobil oznamuje svůj úmysl rezignovat

„Pana premiéra jsem však požádal, že tak chci učinit až po vyřešení personální situace na Státním fondu životního prostředí, protože jsem nechtěl připustit, aby lidé, kteří nahrávají své spolupracovníky nebo vykládají pohádky o údajných úkolech od ministra, mohli nadále v resortu pracovat.“

„Pan premiér mi v tomto vyhověl a zároveň mě požádal, abych ve funkci setrval do uzavření programu jednání úterní vlády, kde byl přerušený bod ekotendr a zároveň schválení státního rozpočtu 2011,“ uvedl Drobil.

Pavel Drobil dál zůstane poslancem i místopředsedou ODS. Premiér Petr Nečas za ním i nadále stojí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Případ sleduje redaktorka Radiožurnálu Veronika Malá

„Po té, co Pavel Drobil vyvrátí všechna mediální nařčení, tak s ním jako předseda vlády jednoznačně počítám. V tuto chvíli má a musí běžet důsledné vyšetřování, respektující princip padni komu padni. Pokud někdo porušil zákon, má být obviněn, postaven před soud a potrestán,“ zdůraznil premiér Nečas.

Rezignaci Pavla Drobila teď premiér musí doručit prezidentu Václavu Klausovi. To se prý stane až po návratu předsedy vlády z Bruselu, kde bude až do pátku na evropském summitu.

Nedůvěra vládě

ČSSD už nicméně řekla, že by se kvůli aféře mělo hlasovat o nedůvěře vládě. Teď její šéf Bohuslav Sobotka připouští, že se bude klub strany ještě o věci radit.

„Vzhledem k tomu, že se stále objevují nové, závažné informace, týkající se celé kauzy, sejde se zítra ráno poslanecký klub ČSSD a rozhodne se, zdali žádost o vyjádření důvěry vládě zítra předloží, či nikoliv,“ řekl Sobotka.

Poslanec za ČSSD a bývalý ministr vnitra Fischerovy vlády Martin Pecina vyzval ve 20 minutách Radiožurnálu Věci veřejné, aby opozici při hlasování o nedůvěře vlády podpořily.

„Věci veřejné, které svůj protikorupční program staví na odiv veřejnosti, by se nad tím měly vážně zamýšlet. Minimálně bychom při hlasování chtěli vysvětlení pana premiéra, aby nám sdělil, jaká je jeho osobní účast v této kauze. My jsme se na to ptali a odpověď jsme nedostali," řekl Pecina.

Šéfka poslaneckého klubu Věcí veřejných Kristýna Kočí řekla, že po rezignaci Drobila nemá strana důvod ČSSD podpořit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Politolog Stanislav Balík v Ozvěnách dne Radiožurnálu.mp3

Podle brněnského politologa Stanislava Balíka bylo rozhodnutí o odchodu Pavla Drobila z funkce ministra v tu chvíli jediné možné řešení. „Kdyby se tato reakce odkládala den, dva, týden, tak by napáchala jenom víc škody užitku,“ řekl.

Pavel Drobil podle Mladé fronty Dnes žádal šéfa Státního fondu životního prostředí Libora Michálka, aby zničil své nahrávky, které údajně prokazují, že ministrův poradce Martin Knetig a také náměstek předsedy fondu Dušan Fibingr chtěli Michálka přimět k manipulacím s veřejnými zakázkami. Získané prostředky měly podle Knetiga směřovat na financování ODS a Drobilovy politické kariéry.

Klasický korupční vzorec

Pavel Drobil řekl, že nahrávat si skrytě své spolupracovníky považuje za překročení jakékoliv lidské hygieny. Jednání Libora Michálka naopak oceňuje česká pobočka Transparency International.

Přehrát

00:00 / 00:00

Radim Bureš z Transparency International v pořadu Stalo se dnes

„Nahrávat si své spolupracovníky je v normální situaci hrozné. Jestliže se ale dostanete do situace, ve které pan Michálek byl, kdy je na vás tlačeno, abyste prováděl něco nelegálního, tak skryté nahrávání může být jediným řešením. Je to možnost, jak dokázat své tvrzení,“ řekl Radim Bureš z Transparency International.

Podle něj kauza připomíná klasický korupční vzorec spojený s velkými zakázkami a financováním politických stran. „Velmi často slyšíme, že něco podobného proběhlo, je to ale na úrovni jedna paní povídala. Nikdo s tím veřejně nevystoupí,“ konstatoval Bureš.

S rychlou rezignací ministra Drobila je Transparency International spokojená. „Je to příklad toho, že se nevede snaha celou kauzu bagatelizovat. Je správné přiznat politickou odpovědnost za výběr svých spolupracovníků,“ uvedl Radim Bureš.

Milan Kopp, Igor Maňour, Veronika Malá, Zuzana Filípková, Věra Pfeifferová, Veronika Sedláčková, Martina Spěváčková, Eva Presová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme