Koaliční strany jednají o kauze Drobil

Špičky koaličních stran jednají v Kramářově vile v Praze o vztazích uvnitř koalice a korupční aféře, kvůli které odchází z vlády ministr životního prostředí Pavel Drobil. Toto jednání začalo už v pátek večer, ale politici ho přerušili a dnes v něm pokračují.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr životního prostředí Pavel Drobil na tiskové konferenci.

Ministr životního prostředí Pavel Drobil na tiskové konferenci. | Foto: Tomáš Adamec

Předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř si od setkání slibuje, že se zástupci všech stran domluví na dalším postupu: „Že se vyjasní některé sporné otázky, které v souvislosti s posledním vývojem vyvstaly. Vážným otazníkem je pro mě role ministra vnitra. Mně přijde velmi komplikované, řekl bych neuvěřitelné, pokud za nim někdo přijde s podezřením na korupci, aby mu rozmluvil obrátit se na policii a doporučuje mu pořizování nahrávek, kontakt s novináři a podobně.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Koaliční jednání sleduje redaktorka Českého rozhlasu Lucie Husárová

„Já bych hodně stál o to, abychom se dnes rozešli s jasným signálem na veřejnost, že jsme připraveni vysvětlit všechny věci, které v této kauze nastaly,“ řekl Tluchoř.

Podle Kristýny Kočí z Věcí veřejných vyvolala celá kauza vládní krizi. Věci veřejné navíc avizovaly, že na setkání budou požadovat okamžitý odchod policejního prezidenta Oldřicha Martinů kvůli jeho páteční schůzce s premiérem Petrem Nečasem.

Ministr vnitra Radek John podle Euro.cz uvedl, že Martinů obešel svého nadřízeného, tedy ministra vnitra, a poskytl Nečasovi informace z vyšetřování v kauze, ve které má být premiér vyslýchán jako svědek. John dal proto podnět inspekci policie, aby jednání policejního prezidenta prověřila.

Schůzce předcházelo jednání poslanců Věcí veřejných a politické grémium ODS, jejich zástupci se ale zatím nevyjádřili, jak chtějí situaci řešit.

Lucie Husárová 1, Zuzana Filípková, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme