O dalším osudu vlády Petra Nečase rozhodnou Věci veřejné

Vládu čeká klíčové hlasování o nedůvěře. Půjde o test soudržnosti koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných. Stále totiž není jisté, jestli poslanci nejmenší koaliční strany podpoří kabinet.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Věci veřejné chtějí prosadit protikorupční strategii.jpg

Věci veřejné chtějí prosadit protikorupční strategii.jpg | Zdroj: ČTK

Včerejší večerní jednání špiček koalice skončilo neúspěchem. Lídři stran řešení korupční aféry na ministerstvu životního prostředí nenašli. Zástupci Věcí veřejných pak jednání předčasně opustili a není jasné, jestli vládu podpoří.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předsedkyně sněmovny a první místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová byla hostem Ranního interview Radiožurnálu

Předseda ODS Petr Nečas přesto věří, že strany splní závazky plynoucí z koaliční smlouvy. Také předsedkyně sněmovny a první místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová doufá, že koalice vydrží.

Při hlasování o nedůvěře vládě se postupuje podle abecedy. Hlasování je veřejné, každý poslanec v sále musí povstat a veřejně pronést „pro návrh","proti návrhu" nebo „zdržuji se."

„Má smysluplný program a bylo by dobře, kdyby vydržela. Koaliční smlouva má jasné ustanovení o tom, jak se budou jednotliví partneři chovat v případě vyslovování nedůvěry. Není to jen cár papíru, který se někdy hodí a jindy nehodí. Vládnutí je složitý proces a opora je právě v tomto koaličním dokumentu,“ řekla Němcová.

Místopředseda Věcí veřejných Jaroslav Škárka prohlásil, že by byla škoda, kdyby vláda neměla dostatek času na práci na reformách. „Pokud na dopoledním jednání poslaneckého klubu nezazní nějaké dramatické výroky, tak budu rád, když bude tato vláda dál pracovat,“ řekl Škárka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Místopředseda Věcí veřejných Jaroslav Škárka chce, aby vláda pokračovala

Současně ale dodal, že si nedovede představit, že by Věci veřejné mohly ustoupit od požadavku na odchod policejního prezidenta Oldřicha Martinů. Předseda vlády ovšem prohlásil, že v takovém případě musí dojít ke změnám i ve vedení ministerstva vnitra. To ale Věci veřejné odmítají.

Sedm pokusů o vyslovení nedůvěry vládě
-V roce 2003 poslanecká sněmovna neschválila návrh opoziční ODS na vyslovení nedůvěry vládě Vladimíra Špidly
-V roce 2005 přežila hlasování o nedůvěře vláda Stanislava Grosse, jehož kabinetem zmítala krize kolem nejasných majetkových poměrů premiéra
-V létě 2007 odolala vláda Mirka Topolánka hlasování o vyslovení nedůvěry související s kauzou okolo lidoveckého vicepremiéra Jiřího Čunka
-Další tři hlasování o nedůvěře přežila Topolánkova vláda ještě na podzim roku 2007 a v roce 2008
-24. března 2009 vláda Mirka Topolánka neuspěla a sněmovna jí vyslovila nedůvěru. K opozici se tehdy připojili i čtyři klíčoví poslanci z koaličního tábora. Díky nim získala potřebných 101 hlasů

Vláda se naopak může spolehnout na podporu TOP 09. „My nepodpoříme ODS, my podpoříme tuto vládu, která má společně dohodnutý program. Ten je průnikem i našeho programu, kvůli kterému nám dali důvěru voliči. Kauza je ale velmi nešťastná a musí být prověřena," říká předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík a dodává:

„Pokud tato vláda má učinit určitá opatření a reformy, musí občané uvěřit tomu, že se takové věci nedějí. Celá diskuze s ODS a Věcmi veřejnými je o tom, abychom nastavili taková opatření a kauzu i úlohy jednotlivých jejích aktérů, tedy i pana premiéra Nečase osvětlili."

Odpovědnost koalice za to, kudy půjde Česká republika v poměrně složité situaci je podle předsedkyně sněmovny obrovská. „Lidé k sobě musí najít cestu a musí umět překonávat drobnější i větší problémy,“ řekla Miroslava Němcová.

Vládu chce sestavovat ČSSD

Místopředseda sociálních demokratů a místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek předpokládá, že pro vyslovení nedůvěry zvednou ruku všichni poslanci ČSSD. Současně potvrdil, že jeho strana nejednala se zástupci Věcí veřejných.

Přehrát

00:00 / 00:00

Místopředseda sociálních demokratů a místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek

„Zatím příliš nekomunikují, spíš asi řeší nějaký vnitřní problém,“ uvedl místopředseda ČSSD. Pokud vy vláda padla, jsou podle Zaorálka sociální demokraté připraveni vést jednání o sestavení nové vlády.

„Je tam několik variant, mluvit o nich ale dopředu nemůžeme. Jsou tu parlamentní strany, které tvoří vládní koalici, určitě bychom s nimi jednali. Jsme stranou, která získala ve volbách nejvíc hlasů, takže bychom v případných jednáních měli sehrávat zásadní roli,“ připomněl Zaorálek.

Igor Maňour, Alžběta Havlová, Tomáš Pavlíček, Nikola Bojčev, Jan Piroch, Petr Král Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme