Policejní prezident Martinů končí, jeho nástupce vyberou i politici

Policejní prezident Oldřich Martinů oznámil po jednání na Pražském hradě, že skončí ve funkci ke konci roku. Schůzka s prezidentem Václavem Klausem následovala po včerejším jednání koaličních stran před hlasováním o nedůvěře vládě. Na jeho odchodu trvaly Věci veřejné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policejní prezident Oldřich Martinů

Policejní prezident Oldřich Martinů | Foto: Tomáš Adamec

Policejní prezident přijel na Pražský hrad krátce před 11. hodinou, jednání s hlavou státu netrvalo ani půl hodiny. Na odchodu Oldřicha Martinů z čela policie trvaly Věci veřejné a pravděpodobně se na tom dohodli lídři koalice na včerejší schůzce u prezidenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

O odstoupení policejního prezidenta mluvil na Radiožurnálu poslanec Věcí veřejných Jaroslav Škárka

Spor o osobu policejního prezidenta byl přitom jedním z důvodů, proč hrozila vládní krize. Ve funkci Martinů zatím nahradí některý z jeho náměstků.

Martinů podle svých slov odchází z funkce policejního prezidenta, aby uklidnil situaci v koalici i v policii, žádné pochybení ale nepřipouští. Rozhodl se prý dnes ve čtyři hodiny ráno.

„O výsledku mého rozhodnutí a schůzce s prezidentem jsem telefonicky informoval pana ministra vnitra, který je na zasedání vlády. Ten to rozhodnutí akceptoval a garantoval mi podporu vlády České republiky,“ uvedl Martinů.

Policie se bude měnit

Podle ministra vnitra Radka Johna je rezignace Martinů prvotním impulsem k hlubším změnám v policii. I přes neshody v posledních týdnech mu děkuje. Nástupce vybere v rámci výběrového řízení speciální komise, která bude složená mimo jiné i ze zástupců všech demokratických parlamentních stran.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr vnitra Radek John zapojí do výběru nového policejního prezidenta všechny demokratické parlamentní strany

Nový policejní prezident musí podle Johna splnit čtyři zásadní kriteria. Musí to být odborník s perfektní znalostí bezpečnostní problematiky, schopný krizový manažer, jedinec s nezpochybnitelným morálním kreditem a také to musí být nezávislá osoba s podporou napříč politickým spektrem.

ČSSD se podle svého poslance a stínového ministra vnitra Jeronýma Tejce bude nabídkou vyslat svého člověka do komise pro výběr nového policejního prezidenta zabývat.

„Věřím, že se dohodneme na tom, jakým způsobem s koalicí případně s ministrem spolupracovat na výběru nového policejního prezidenta. Pokud by zástupce ČSSD měl být jen maskotem pro výběr člověka, který by byl koalicí už dopředu vybrán, pak bychom se takové hry neúčastnili. Věřím, ale že ta nabídka je myšlená vážně,“ řekl Tejc.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslanec ČSSD a stínový ministr vnitra Jeroným Tejc v pořadu Stalo se dnes

Nový prezident by podle něj měl vzejít z řad policie. „Aby to nebyl někdo, kdo nikdy policejní práci nepoznal nebo od policie odešel před mnoha lety. Byl by to dobrý signál i dovnitř policie, že se vyplatí neodcházet a sloužit v dobách dobrých i zlých,“ dodal poslanec ČSSD.

Oldřich Martinů zůstává u policie a bude se připravovat na angažmá v zahraničí, v mezinárodních policejních institucích. Od prezidenta Klause dostal stříbrnou plaketu za zásluhy.

Malicherný spor

„To, že Věci veřejné usilovaly o odstoupení policejního prezidenta, je zřejmé a proto jsme rádi, že se tak stalo. Myslím si, že se díky tomu bude moci více bojovat proti korupci a budeme moci prosazovat náš program,“ říká poslanec Věcí veřejných Jaroslav Škárka.

Škárka vidí souvislost mezi tlakem na odvolání policejního prezidenta a údajnou korupční kauzou na ministerstvu životního prostředí a Státním fondu životního prostředí:

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr vnitra a první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

„Budeme chtít, aby se vyslechli všichni zúčastnění, aby se případu ujali nezávislí vyšetřovatelé, aby se našla pravda. Při vyšetřování kauzy nicméně došlo k úniku informací, což může mít s policejním prezidiem souvislost.“

Podle ministra vnitra a prvního místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska se jednalo o malicherný spor, který by si předsedové stran měli umět mezi sebou během chvíle vysvětlit.

„Nešlo ani tak o to, zda odejde nebo neodejde pan Martinů. Skutečný důvod byl podle něj pouze ve dnech nebo spíše hodinách prezentace té skutečnosti. Jediný problém byl, jestli se něco řekne v pondělí nebo ve středu a proto jsme tomu velmi málo rozuměli a já tomu nerozumím dodnes,“ řekl Miroslav Kalousek.

Klesající kredit VV a ODS

„Aby ministr vnitra dlouhodobě spolupracoval s policejním prezidentem, kterého si tam nepřeje mít, není ideální. Chce-li premiér Nečas uchovat koalici, musel v této věci ustoupit. Na druhou stranu by nemělo být přehlíženo, že celý spor se netýká jen policejního prezidenta, ale také toho, jak se Věcem veřejným daří naplňovat klíčovou prioritu svého programu, tedy boj proti korupci,“ říká politolog pražské Metropolitní univerzity Ladislav Cabada.

Námitky ministra Johna a Věcí veřejných vůči Martinů se podle Cabady týkají toho, nakolik je policie schopna reagovat na požadavek zostřeného dohledu na korupční a jiné nezákonné praktiky. I když veřejnosti je prezentována spíše manažerská neschopnost policejního prezidenta šetřit.

Přehrát

00:00 / 00:00

O koaliční krizi a odvolání policejního prezidenta mluvil na Rádiu Česko politolog pražské Metropolitní univerzity Ladislav Cabada

„Krátkodobě odstoupení Oldřicha Martinů snad uklidní situaci. Petr Nečas a řada dalších politiků ale nejsou spokojeni především s vlastním výkonem ministra vnitra,“ pokračuje Cabada.

„Věci veřejné se v krizi ukázaly jako velmi labilní koaliční partner. Sociální demokracie se je alespoň v dílčích hlasování bude snažit vyvázat ze svazku koalice. Klesl také kredit ‚nové ODS‘ a ‚pana čistého‘, tedy premiéra Nečase. Posíleni z krize vycházejí TOP 09 a prezident, který se do věci vložil velmi rychle. Zjevně měl pocit, že je tak hluboká, že je třeba zasáhnout dříve, než dojde k výrokům, které by již neumožňovaly návrat k jednacímu stolu a Věci veřejné by mohly vést k nějakému radikálnějšímu kroku,“ dodává Cabada.

Igor Maňour, Ladislav Dvořák, Nikola Bojčev, Veronika Sedláčková, Jan Richter, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme