Vládní protikorupční balíček rozdmýchal spor uvnitř koalice

Diskuse vlády o protikorupčním balíčku nebude jednoduchá. Zatímco ministr vnitra Radek John má za to, že materiál, který vládě předloží, je předjednaný a vychází z koaličních dohod, premiér Petr Nečas upozornil na řadu chyb a nesrovnalostí, které dokument podle něho obsahuje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nečas, John, Bárta

Nečas, John, Bárta | Foto: Tomáš Adamec

Podle ministra vnitra Radka Johna jde o nedorozumění, které se zítra na vládě vysvětlí. John měl totiž včera dostat z úřadu vlády výhrady k 11 z 54 bodů protikorupčního balíku.

Jablkem sváru odposlechy a daňová přiznání

Sekci pro lidská práva úřadu vlády se například nelíbí, že by se policisté vyšetřující korupci mohli podívat do daňových přiznání nebo odposlouchávat telefony účastníků kauz, kde hrozí trestní sazby nad 8 let. Zatím je Tam totiž hranice 10 let a výš a trestný čin korupce tam vůbec nespadá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Novou roztržku komentovali v Ozvěnách dne šéf resortu dopravy Vít Bárta, předseda správní rady české pobočky Transparency International Václav Láska i ministr obrany, místopředseda ODS Alexander Vondra

Podle Johna má ale protikorupční balík smysl jedině jako celek a například bez možnosti policie přezkoumat daňová přiznání, ztrácí šetření korupce smysl. Některé z bodů, k nimž má mít premiér výhrady, prošly podle Johna jednáním K9, jsou součástí programového prohlášení vlády a byly také před několika dny předjednány.

Proto také Radek John, jak řekl na své dnešní tiskové konferenci, věří, že vláda protikorupční balíček schválí bez větších změn.

Premiér kritizoval mediální přestřelku

Podle premiéra Petra Nečase situaci před projednáváním balíčku mediální přestřelka, kterou odstartoval ministr vnitra Radek John, nepomohla:

„Slova pana ministra vnitra údajném mrzačení – tady cituji doslova – protikorupční strategie, považuji za nepřijatelná a skutečně důrazně je odmítám. My se shodneme v drtivé většině navržených opatření. Troufal bych si to kvantifikovat na 95 procent o těch zbývajících samozřejmě povedeme rozumnou, reálnou diskusi, zdůraznil Nečas.

Úřad vlády | Foto: Marián Vojtek

Některé body předsedovi vlády v Johnově návrhu chybí, například zákon o generální inspekci bezpečnostních sborů či soubor protikorupčních návrhů, které loni na podzim představila Národní ekonomická rada vlády. Jiné jdou podle jeho mínění nad rámec koaliční smlouvy, a proto je potřeba o nich politicky diskutovat. Jiné věci z koaliční smlouvy, například povinnost zveřejňovat výdaje státu nad jeden milion korun, v návrhu vnitra podle premiéra chybí.

Ke zmíněným krokům, Petra Nečase, má své výhrady i poslankyně a místopředsedkyně VV Karolína Peake: „Rozhodně je to postup velice nestandardní. Ty připomínky totiž přišly 20 dní poté, co už bylo uzavřeno oficiální meziresortní řízení a poté, co proběhlo jak formální, tak neformální jednání.“

Šéf resortu dopravy Vít Bárta (VV) v Ozvěnách dne za nejzajímavější považuje, že připomínky, které přišly mezi vánočními svátky, jsou jiné než ty, o kterých premiér dnes hovořil. Bárta ocenil, že předseda odhadl shodu na 95 procentech obsahu protikorupční strategie. „Předpokládám, že budeme schopni se na konfliktních bodech během zítřka dohodnout.“

„Všechna témata mají svůj vývoj a jsem přesvědčen, že není důvod, abychom se nad nimi zítra nedohodli,“ míní Bárta před zítřejším jednáním vlády.

Vzkazy přes média

Předseda správní rady české pobočky Transparency International Václav Láska v Ozvěnách dne zalitoval, že se protikorupční strategie vlády stává obětí politických půtek na úkor toho, aby měla svou kvalitu a byla rychlá a účinná. „Rozuměl bych tomu, kdyby se vedla diskuse, ale řešit situaci přes média může znamenat snahu získat politické body.“

Ministr vnitra Radek John (Věci veřejné) před zasedáním vlády České republiky | Foto: Tomáš Adamec

Láska přesto vyjádřil přesvědčení, vláda protikorupční strategii přijme. „Nemůže si dovolit ji nepřijmout.“

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil v Ozvěnách dne litoval, že ministr vnitra John podle jeho slov rozjel kolem projednávání současnou mediální kampaň. „Mohu říci, že vláda bude chtít zítra materiál seriozně a věcně projednávat. Zda své jednání uzavře, neumím říci.“

VV v šoku

Věci veřejné odpoledne vydaly prohlášení s titulkem: Věci veřejné jsou šokovány výtkami vládního partnera. „Vládní partneři se tváří, že pro ně není navrhovaná strategie dostatečně široká a propracovaná. Argumentují například požadavkem na transparentní financování politických stran. Takzvané transparentní účty jsme požadovali do koaliční smlouvy při vyjednávání po sněmovních volbách, tehdy se ale ODS stavěla zásadně proti. Jejich návrh nyní vítáme, i když měl zaznít v rámci připomínkového řízení,“ řekla Karolína Peake. „Na vládě jsme připraveni akceptovat připomínky týkající se Generální inspekce, jejíž dřívější ustavení bylo koaličně dohodnuto těsně před Vánoci,“ dodala.

Veškeré připomínky k tvorbě nového zákona o veřejných zakázkách jsou zohledněny nejen v této strategii, ale již aktivně zapracovány do připravovaného zákona, jehož přijetí je plánováno nikoli roku 2012, jak avizoval premiér, ale již do poloviny letošního roku, zdůrazňuje se v prohlášení Věcí veřejných.

Milan Kopp, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme